Man løber i intervaller

Din krop elsker intervaller

Intervaltræning er det vigtigste træningsredskab i løberens værktøjskasse. Det gør dig både hurtigere og stærkere, og det virker næsten med det samme. Men hvordan kan det egentlig være? Her ser vi nærmere på, hvad der konkret sker i kroppen, når du løber interval.

4. december 2017 af Bjarke Kobberø

Det sker der i kroppen, når du løber intervaller

Den intense intervaltræning har en forbløffende effekt på både form og sundhed. Zoomer vi ind på kroppen og ser nærmere på, hvorfor de intensive turboture virker så godt, kan vi se, at de igangsætter en positiv kædereaktion, der involverer dine organer, dine muskler og din hjerne.

1. Lungerne

Intervaltræning styrker dit lungevæv og din åndedrætsmuskulatur, så du bliver i stand til at trække mere ilt over i blodet. Samtidig dannes der flere forgreninger i lungernes yderkant, så der kan sendes mere ilt ud til blodet.

2. Blodet

Dit blodvolumen, altså mængden af blod i årerne, øges. Den større mængde blod kan transportere mere ilt til musklerne.

3. Hjertet

Den intensive træning gør dit hjerte stærkere og øger hjertets slagvolumen. Det vil sige, at hjertet pumper mere blod ud pr. slag. Et mere effektivt hjerte skal ikke slå så ofte, og derfor falder din hvilepuls også efter en periode med intervaller.

4. Musklerne

Lunger, blod og hjerte kan i fællesskab sende mere ilt ud til musklerne. Inde i selve musklen forbedres de processer, der omsætter ilt til energi, og du vil snart kunne danne meget mere energi ved brug af ilt. Samtidig styrker den høj­intense træning musklerne, og du bliver ganske enkelt stærkere.

5. Hjernen

Endelig styrker intervallerne din koordinationsevne. Det vil sige, at hjernens evne til at styre din krop bliver forbedret på grund af de større løbetekniske krav ved at løbe hurtigt. Både musklerne og muskelcellerne i den enkelte muskel bliver bedre til at samarbejde. Resultatet af dette er en forbedret løbeøkonomi, der betyder, at du skal bruge mindre energi på at løbe ved en given hastighed.

Stor vinterpakke til dig

Hold varmen og bliv set i mørket for KUN 69,50 kr. Lige nu kan du få en løbehue, handsker, hue, LED-armbånd og LED-lys til skoen + 2 numre af Aktiv Træning til en vanvittig pris. Du får hele pakken med alle 5 dele samt 2 numre af Aktiv Træning for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbuddet gælder kun så længe lager haves. Læs meget mere her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: