Du er sent på den, og vælger at tage trapperne i et par spring. Det resulterer i, at du når frem stakåndet og lettere pinligt berørt over, at ti trappetrin kan ødelægge dig.
På trods af, at man anser sig selv som i god form, kan et enkelt sæt trapper i et rask tempo tage pusten fra de fleste. Men ved du, hvorfor trapperne er så hårde for os?
De hårde trapper
Det er altså ikke nødvendigvis manglende kondition, der gør dig forpustet, når du nærmer dig trapperne.
Når vi beslutter os for at bestige trapperne hurtigt, sender hjernen besked til kroppen om, at den skal holde en pause med at trække vejret. Hjernen udsender denne besked for at lade kroppen koncentrere sig om den lille, foreliggende opgave - at bestige trapperne.
Det gør, at vores muskler forbruger lidt ekstra ilt samtidig med, at vi respirerer mindre. Samlet set gør de to, at ilt-indholdet i blodet går markant ned.
Når hjernen opdager, hvor lavt ilt-indholdet er, sender den det modsatte signal til kroppen - og hurtige vejrtrækninger bliver igangsat.
Men hvorfor?
Grunden til, at vi stopper med at trække vejret, når vi skal til at bestige trapper, er, at opgaven kræver præcision og koncentration. Det samme gør sig gældende, når vi eksempelvis skal sigte med en riffel eller kaste en dart-pil.
Det sker for at minimere bevægelserne fra vejrtrækningen og sikre, at vi ikke snubler på trappen eller rammer helt forbi med riflen.