SÅDAN GØR DU: Vær helt i ro. Sæt to fingre på håndleddet eller din halspulsåre, og pres let. Hav et stopur klar, og tæl antal slag på 15 sekunder. Gang til sidst med fire, og du har antal pulsslag i minuttet.

Kan jeg teste min form uden at træne?

Jeg ønsker ikke at løbe mig selv i stykker på en Coopertest. Kan jeg teste min form på andre måder?

Ja, ‘hvilepulstesten’ er en ganske glimrende testmetode, som passende kan foretages liggende på sofaen. Den vil give en rigtig god indikation af din nuværende form.

Generelt kan man sige, at jo lavere hvilepuls, jo bedre form. Hvilepulsen er dog meget individuel fra person til person, så du kan ikke umiddelbart sammenligne den med din træningsmakker. Men som tommelfingerregel ligger en almindelig hvilepuls mellem 60 og 80.

Professionelle udholdenhedsatleter som fx cykelryttere og langrendsløbere kan endda have en hvilepuls helt ned mod de 30. Den femdobbelte Tour de France-vinder Miguel Indurain blev kendt for en hvilepuls på 28!

TABEL: Er din hvilepuls normal - hvad siger den om din form?

Mest optimalt er det at bruge hvilepulstesten før, under og efter et træningsforløb på 2-3 måneder, så du dermed løbende kan få nogle pejlemærker for, hvor meget du flytter dig. Det er i den sammenhæng vigtigt at måle pulsen, når du er helt i ro – helst lige før du står op om morgenen. Og for at få tallet så præcist som muligt kan du måle hvilepulsen to dage i træk og tage gennemsnittet.

Når hvilepulsen falder, er det, fordi dit hjerte er blevet stærkere og derved kan sende mere blod ud i kroppen pr. slag. Metoden er i princippet egnet for alle typer motionister, men virker bedst på relativt utrænede eller moderat trænede motionister.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: