Sommeren er det oplagte tidspunkt at få kilometer i benene - og måske blive klar til et af sommerens mange cykelløb. Solcreme og godt med væske er selvfølgelig et must. Men derudover får du her 12 gode tip til at sikre den bedste cykelsommer.
Vend bunden i vejret på din typiske rute
Hvis du altid kører den samme rute, når du træner, så prøv at køre turen i modsat retning. Du vil opleve, at du får en helt ny rute: Vinden rammer dig fra nye vinkler, bakkerne er nye og anderledes, og selv svingene virker nye og udfordrende.Kør til med kun ét ben i pedalen
Du kan med en nem og afvekslende øvelse træne dit tråd og styrke dine ben, hvis du prøver etbenstræning på cyklen. Du gør sådan her: Vælg enten en bakke ud, eller kig på din cykelcomputer, og tag tid i 1 minut. Vælg et mellemhårdt gear, og klik så det ene ben ud af pedalen, og lad det hænge bagud. Når du træder med kun ét ben, tvinges det aktive ben på overarbejde, og du styrker både muskelfibre og sener. Skift ben efter 1 minut. Husk – fokusér på at træde rundt med benet, og pas på med at ‘hugge’ med overkroppen og bruge armene. Vælg hellere et lettere gear.
Er du hooked på styrketræning på cyklen, bør du også prøve den effektive Torque-træning. Få guiden til de ekstra stærke cykelben her.
Meld dig til et raskt motionsløb
Uanset om du kører landevej eller mountainbike, så flyder kalenderen nærmest over med sjove og udfordrende cykelløb. Du skal bare finde en distance, der passer til din træningsmængde, og melde dig til. Så har du fået et klart mål for din træning.
Husk, at hvile er lige så vigtig som træning
Cykelturene er vigtige. Men det er, når du ligger på sofaen og slapper af, at kroppen restituerer og bliver stærkere. I takt med at du cykler mere og hårdere i sommermånederne, er det også vigtigt, at du får hvilet ordentligt ud. Mens du ligger på sofaen, bliver dine muskler løsnet op, og de affaldsstoffer, der bliver ophobet under træningen, bliver transporteret væk og udskilt fra kroppen.

Sommeren er fyldt med cykelløb og motionsløb. Meld dig til et af dem og brug det som en motivator til at fremme din træning.
Løft træningen med en wattmåler
Det kan godt være, at den er dyr, men en wattmåler er den bedste og mest præcise måde at holde styr på, hvor hårdt du træner. Med en wattmåler på cyklen sikrer du dig, at hver eneste kilometer, du træner, bliver udnyttet optimalt. Watt-tællingen giver dig – til forskel fra pulsmåling eller din fart målt i kilometer i timen – et præcist udtryk for, hvor meget kraft du lægger i pedalerne. Og ved at bruge det som træningsredskab undgår du at spilde tiden med at træne for hårdt – eller ikke træne hårdt nok. Det er også perfekt, hvis du træner meget alene.
Prøv kræfter med den lille BMX-cykel
Variér din træning med en tur til en af de mange BMX-klubber. På den lille specialcykel får du trænet dine musklers eksplosivitet, og de korte pas sætter kredsløbet på overarbejde. På de snørklede baner arbejder du samtidig med din teknik.
Brug pendlertricket til at få km i benene
Hvis det kniber med at få tid til de timelange træningsture, så træk pendlerkortet: Snup raceren til og fra arbejde. Ud over at du får ekstra – og gode – træningspas i bogen, så sætter 2 kortere træninger om dagen forbrændingen i vejret.
Forkæl dig selv med nyt gear
Der er ikke noget, der booster motivationen mere end et nyt stykke udstyr. Hvis budgettet er stramt, kan du nøjes med at forkæle dig selv med småting, fx nyt styrbånd til cyklen (150 kr.). Skal den have mere gas, så kan fx et sæt nye letvægtshjul (fra 3.000 kr. og opefter) med garanti løfte cykellysten.
Ryd grundigt ud i hyggeturene
Undgå, at træningsturene bliver rene hyggeture, hvor du ikke får det tempo og den intensitet, der er nødvendig for at opbygge muskelstyrke og få bedre kondition. Fokusér i stedet på at gøre cykelturen til en træningstur, hvor du undervejs spurter op ad bakkerne og i perioder giver den gas på de flade stykker.

Gør cykelturen til en ægte træningstur. Benyt dig af forskellige former for underlag eller tag for eksempel en tur i bakket terræn for at sætte turbo på træningen.
Miks din egen energidrik
Det er både nemt og billigt at lave din egen energidrik, som du kan drikke under træning, og når du er kommet hjem. Det er vigtigt også at tilsætte salt, da kroppen gennem sveden mister både salte og mineraler. En god og frisk energidrik laves ved at blande:
- Saft fra 3 appelsiner
- 1 liter vand
- 1 knivspids stensalt
Filtrér eventuelt drikken i en si, så du er fri for frugtkødet.
Der findes også mange andre smoothies, som er sprængfyldt med vitaminer og energi - så du kan give de andre baghjul på landevejen.
Prøv for eksempel vores Sunrise-smoothie med mango, bær og ingefær eller vores Greenie med spinat, dadler og æble.
Hold styr på kilometerne med en GPS
Den gammeldags cykelcomputer med kabler og magnet er for længst overhalet af cykelcomputere med GPS. Til budgetvenlige priser kan du få en glimrende computer, som fortæller dig, præcis hvor og hvor langt du ruller – og ofte også præcis info om højdemeter, kadence mv.
Dæm op for høfeber og pollensnue
Man regner med, at op imod 1,5 mio. danskere i dag er ramt af astma eller allergi, og pollenhøfeber er en stor skurk. Men du kan mindske generne: Brug briller på cykelturen, så du får mindre pollen i øjnene. Vask og skyl dit hår – der gemmer sig meget pollen i håret. Tør cykeltøjet inden døre, hvor der ikke er så meget pollen i luften. Smør et helt tyndt lag vaseline under næsen – det fanger en de