Mand på cykel

Aerodynamik giver watt-besparelser på cykel

© Foto: iStock

Bliv mere aerodynamisk på cyklen

Cykelrytter og ingeniør Martin Toft Madsen giver 4 råd til, hvordan du bliver aerodynamisk på cyklen.

4. december 2021 af Redaktionen Martin Toft Madsen, cykelrytter, ingeniør og indehaver af virksomheden Zero Drag Lab

Luften er din største modstander på cyklen. Træder du 300 watt, bruger du 255 af dem til at bryde vinden. Tænk derfor i aerodynamik. Hver watt du sparer, svarer til ca. 0,1 sek. pr. km. Henter du 30 watt på aerodynamiske tiltag, kører du altså 2 min. og 30 sek. hurtigere på en 50-km-tur. 

Træn din position på cyklen

Din krop bryder ca. 70 pct. af vinden, så vil du være mere aerodynamisk, giver det mere at arbejde med din position på cyklen end at købe fx et aerodynamisk styr. Det gælder om at sidde kompakt og fladt. Øv dig, når du kører intervaller, og træn også smidigheden i baglår og baller. Hold albuerne inde, og saml knæene, så de kører langs rammen og ikke peger udad. 


Klæd dig stramt

Det stramme tøj, som profferne kører i, er ikke kun til pynt. Der er faktisk rigtig meget aerodynamik at hente i tøjet. Det skal sidde stramt, og det skal have en særlig aerodynamisk overflade. Tøjet alene kan faktisk spare dig 20-25 watt! En lukket aerohjlem kan også spare dig for en del. 


Barbér benene

Den nemmeste måde at optimere aerodynamikken på er at barbere benene. Det virker måske grænseoverskridende, men er du rigtig cykelrytter, er det altså lirens (cykelryttersprog for respektindgydende og anerkendelsesværdigt red.), og så sparer du watt. 


Lange sokker

Der skabes meget turbulens omkring benene, så et par lange sokker i aerodynamisk materiale kan faktisk spare dig for en del watt. Alle producenter laver efterhånden aerosokker, og selvom der er små forskelle, er det ikke noget, der betyder ret meget. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: