Sådan cykler vi i 2018
Når vi snakker motionscykling, har de tendenser og strømninger, der vurderes at dominere i 2018, allerede boblet lystigt de sidste par år. Men de spås at vokse sig markant stærkere og blive meget tydelige i cykelmiljøerne det næste år.
Ikke mindst udviklingen med flere kvinder både på landevejen og i mountainbikesporene tager yderligere fart i 2018. Kvinderne har for alvor fået øjnene op for cykeltræningens glæder, og det myldrer frem med mere eller mindre organiserede cykelhold og -fællesskaber for kvinder. Herhjemme vil Danmarks Idrætsforbund og DGI sætte yderligere skub i udviklingen med en hel serie målrettede tiltag og initiativer gennem klubber og foreninger for at fange de mange uorganiserede motionsryttere og skubbe til udviklingen. Her er sigtet ikke mindst indstillet på kvinderne.
Kvindernes appetit på cyklingen drives meget af det sociale element og fællesskabet ude på landevejsraceren eller MTB’en. Ikke blot er det effektiv, skånsom og sjov træning, man kommer også ud og hygger sig med veninderne. Det element vejer tungt i kvindernes tilgang til sporten, er eksperterne enige om.
Natur og frihed
Netop det med fokus på helt andre værdier end fart, tider, præstationer mv. er også med til at drive en anden stærk udvikling inden for motionscyklingen. Der er opstået en slags modreaktion mod de i manges øjne mere og mere kompetitive og præstationsstyrede tendenser, som hyppigt ses blandt helt almindelige motionsryttere.
Fokus skal flyttes fra hurtigtkørende grupper, stram GPS-styring, gennemsnitsfart og ambitiøse træningsture ofte målrettet et race. I stedet skal oplevelse, “kom væk fra trafikken og ud i naturen”, fællesskab og hygge være bærende elementer i en sund, givende træning.
Den udvikling skubber nye cykeltyper massivt på, fordi man på cykler med bredere dæk, et sikkert vejgreb, skivebremser og en mere komfortabel kørestilling nemt kan begive sig ud på lyststyrede træningsture på grus- og skovveje, småstier og usle ‘backroads’. Disse ture fungerer stærkt socialt og åbner op for eventyr og oplevelser, og man tanker velvære og ny energi.
Slow cycling kalder Rob Spedding, redaktør på det internationale magasin Cycling Plus og cykelsitet BikeRadar, den her tendens eller ‘bevægelse’, om man vil.
– Vi bliver simpelthen mindet om, hvorfor vi elsker cykling i sin reneste form. Du får frisk luft, holder dig fit, det er sjovt. Du bliver bare glad, forklarer han.
Tendensen vokser lige nu heftigt i en lang række lande – ikke mindst i USA. Og på vores breddegrader med udbredt allemandsret og masser af skove, plantager osv. vil grusvejscykling, touring og backpacking – som er nogle af variationerne over det her tema – vokse hastigt, lyder forudsigelsen fra eksperter og branchefolk.
Action til cykelfolket
Der er i dag mindst lige så mange voksne danskere, der hopper i træningstøjet og tramper ud på mountainbiken, som der er aktive badmintonspillere. Og MTB-sportens hastige udvikling tager kun yderligere fart i 2018, lyder meldingerne.
Mountainbiking rammer nemlig noget i tiden. Det er rendyrket motion – konkurrence og løb er en biting for langt de fleste – og du kan dyrke din sport, lige når du vil.
Du er ude i naturen, væk fra trafikken og sammen med venner. Og så kan man ‘være med fra start’. Er et spor fx for svært, står man bare oftere af eller tager et lettere spor. Med andre ord: Begyndere oplever øjeblikkelig succes på mountainbiken – ‘alle kan cykle’.
3 cykel-tendenser vi tror på
Flere kvinder hopper på cyklen
Både træningsudbyttet OG det sociale, vejer tungt for kvindernes cykelinteresse.
‘Slow cycling’ ud i naturen
Tilbage til oplevelser og socialt samvær – og væk fra træningspres og tidsstyring.
MTB-cykling buldrer videre
Tempofyldt, sjov træning, hvor ‘alle kan være med’.