Knæene

Hvad er problemetDu mærker typisk smerter på forsiden af knæskallen. Det kan komme pludseligt – eller snigende gradvist over flere cykelture. Måske mærker du også smerter på ydersiden af knæet. Hvad er årsagenNår du cykler, risikerer du at overbelaste den store lårmuskels tilhæftning på knæskallen. Du kan også risikere at overbelaste ydersiden af knæet. Her løber den store ballemuskel ned i et senebånd på ydersiden af låret, som passerer forbi knæet og lårbensknoglen. Hvad kan du gøre på cyklen

31. maj 2011

Hvad er problemet Du mærker typisk smerter på forsiden af knæskallen. Det kan komme pludseligt – eller snigende gradvist over flere cykelture. Måske mærker du også smerter på ydersiden af knæet.

Hvad er årsagen Når du cykler, risikerer du at overbelaste den store lårmuskels tilhæftning på knæskallen. Du kan også risikere at overbelaste ydersiden af knæet. Her løber den store ballemuskel ned i et senebånd på ydersiden af låret, som passerer forbi knæet og lårbensknoglen.

Hvad kan du gøre på cyklen Smerterne skyldes oftest overbelastning, og der skal ro til. Du kan ikke fikse problemet ude på cyklen, og det bedste råd er at vende om og køre hjem og slappe af. Overbelastning kræver aflastning. Overbelastningen opstår typisk, hvis du kører i et for tungt gear, som er for svært at træde over længere tid. Det er en typisk motionistfejl. Som tommelfingerregel skal du køre et gear lavere, end du føler – så du har lidt højere kadence. Risikoen for knæsmerter kan også forstærkes af en forkert siddestilling – at din sadelhøjde i forhold til krankboksen fx er forkert, så du bøjer eller strækker benet for meget.

Hvordan kan du forebygge Tag knæsmerterne alvorligt. Stop – og søg eventuel professionel hjælp for at få stillet en diagnose og få den rette behandling af problemet. Er problemet på ydersiden af knæet, kan du lave en strækøvelse, der kan aflaste den påvirkede sene.

Øvelser For at forebygge og strække den store ballemuskel og senebåndet på ydersiden af låret kan du lave følgende øvelser.

Stå med vægten på det påvirkede ben, og kryds det modsatte ind foran. Du placerer modsatte arm af det påvirkede ben på hoften og holder den anden arm strakt op i luften. Du presser med hånden mod hoften og læner dig ud til siden.

Sid med krydsede ben, fx det højre over det venstre. Tag fat om det højre knæ, og træk det mod venstre skulder, så du mærker et stræk i højre balle. Lav derefter øvelsen med omvendt krydsede ben.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: