Mand på cykel landevej sommer flip

Kør tæt i feltet

Det handler om teknik, hvis en gruppe skal køre optimalt i vinden.

5. juli 2010 af Stefan Lezuik

Princippet er ret logisk, men det er alligevel en god idé at træne teknikken flittigt, så I arbejder rytmisk og ubesværet ned igennem hele feltet. Og I behøver heller ikke at være mere end en lille håndfuld ryttere, før der er rigtig stort udbytte at hente. Frem for alt gælder det om at ‘læse’ vinden og så dække af for hinanden og sørge for at holde kæden så tæt som muligt, så der ikke opstår huller i gruppen. Det kan koste mange ekstra kræfter at skulle accelerere tit og ofte for at lukke pludselige mellemrum i feltet, hvor vinden slipper ind. Så hold jer hele tiden så tæt som muligt på hinanden. Og husk: Kan du ikke holde tempoet, så er det bedre at få de andre til at sænke farten, end at der opstår huller.

Skrå sidevind

Kommer vinden skråt fra siden, vil læ-området også ligge skråt bag den forankørende rytter, fordi han bevæger sig. Så det er netop her, man skal placere sig for at få mest læ.

  • Bagerst i gruppen finder man sin position i læ og følger rytmen frem. Det er vigtigt at holde kæden tæt.

  • Efter føringen falder man ud til vindsiden og glider roligt helt tilbage.

Direkte sidevind

Kommer vinden nærmest vinkelret på køreretningen, er der logisk nok mindst læ at hente. Men man skal stadig ligge skråt bag ved den forankørende – så skråt, som pladsen på vejen tillader, uden at man er til gene for trafikken.

  • Man ligger hele tiden mellem de samme 2 ryttere. Husk at holde kæden helt tæt.

  • Efter føring roterer man ud til vindsiden og glider tilbage langs gruppen, til man atter er på hjul bagerst. Herfra følger man rytmen frem igen.

Skrå modvind

Er man nok til 2 rækker og kører i modvind/skrå modvind, kan man rotere til begge sider samtidig. Rytteren i læsiden skal være ekstra opmærksom på ikke at slå ud i den bagvedliggendes forhjul. Og vær igen fokuseret på at holde kæden tæt. Gruppen kan enten køre med flydende og konstant tempo eller holde føringer i fx 45-60 sekunder. Når man kører parvis i 2 rækker, kan man ubesværet sidde og sludre.

  • Rytterne fra højre og venstre kommer samtidig tilbage, falder ind i læ og følges atter frem.

  • Rytteren her skal lige rykke en halv meter frem, inden han trækker ud, for ikke at ramme den bagvedliggende.

Roterende kæde

Er I en større flok, er det mest effektive at køre i en såkaldt roterende kæde. Her tager man ikke deciderede føringer, men kæden roterer i et tæt, konstant, rytmisk flow, hvor den enkelte rytter kun i kort tid ligger i spids. Et jævnt tempo er nøglen.

  • Kæden kører i et støt tempo uden accelerationer. Rækken til venstre glider bagud, mens højre række kører frem.

  • Rytter B fører kun, indtil rytter A er gledet forbi baghjulet på B . Så rykker B over og glider bagud, mens rytter C overtager føringen.

Landevejscykling

Du henter masser af sjov, hygge og ekstra træningsudbytte ved at dyrke landevejscykling sammen med andre.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: