© Colourbox

Mere fart på cyklen

Drop cykelturene i hyggetempo, og få i stedet noget fart på. Tempotræning er vejen frem, hvis du vil løfte formen og give cykelkammeraterne baghjul. 3 ugers træning er nok til, at du får markante forbedringer.

31. maj 2010 af Jakob Andersen

Tempotræning er en form for intervaltræning og består af kortere eller længere perioder, hvor du cykler med meget høj puls og høj belastning og dermed presser hele din krop til at præstere ekstraordinært meget. For at få ordentligt udbytte af tempotræning bør du træne denne type mindst 2 gange om ugen.

Det vil sige, at træner du 2 gange om ugen, bør du benytte begge dage til tempotræning. Træner du 3 dage om ugen, kan du med fordel køre alle dage som tempotræning. Sørg dog for først at indføre den 3. tempotræning efter 3-4 ugers træning.

Husk restitutionen

Du bør dog aldrig køre mere end 3 dage med tempotræning om ugen, da det er vigtigt at få restitueret. Det er først efter træningen, at din krop bygger sig stærkere for at forberede sig til din næste træningstur. Hold derfor altid en hviledag efter en dag med tempotræning. Det kan du gøre ved enten at holde helt fri eller træne med moderat puls og belastning.

Uanset om du træner alene eller i gruppe, kan tempotræning introduceres. Hvis du træner i en gruppe, kræver det dog, at hele gruppen træner tempotræning, hvilket kan være svært at integrere. Gøres det rigtigt, kan tempotræning dog styrke sammenholdet i gruppen og give afveksling i træningen.

Her gavner træningen:

* Hjernen Tempotræningen gør dig mentalt stærkere. De hårde træningspas styrker din evne til at holde fokus og tænke positivt, selv når det gør ondt. Du bliver bedre til at æde dig selv og til at tolerere træthed og udmattelse. Samtidig sikrer tempotræningen variation i træningen og øger dermed træningsglæden og motivationen.

  • Kredsløbet Tempotræningen lægger maksimalt pres på kredsløbet og sender konditionen i vejret. Træningen øger dine lungers kapacitet, så du kan trække mere luft ned i dem og dermed har mere ilt til de arbejdende muskler. Samtidig vokser dit hjerte, så hvert hjerteslag sender mere ilt fra lungerne og ud til musklerne. Du øger også din blodmængde, så iltforsyningen til musklerne forbedres.

  • Muskelstyrke Tempotræningen stiller store krav til dine muskler, og træningen giver dig mere power i benene og gør dig i stand til at træde flere watt. Det skyldes, at musklerne vokser som følge af den hårde træning. Samtidig styrkes nerveforbindelserne, så musklerne bliver mere effektive, og deres evne til at opsamle ilt forbedres.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: