Online træningsuniverser er fulde af snyd

Konkurrerer du med træningskammeraterne i virtuelle træningsfællesskaber? Så pas på. Bag skærmen gemmer der sig masser af svindel, ufine metoder og dårlige tabere.

24. oktober 2016 af Claus Cancel - Radio24syv

I dag er en god dag for skribenten af denne artikel, for i går satte jeg årets hurtigste tid på segmentet – en i det digitale træningsunivers Strava fastsat strækning – ‘Snubbe Slut’ lidt vest for København. Snubbe Slut er en halv kilometer lang strækning, der stiger pænt til sidst. Det føles rigtig godt at være den hurtigste på netop den strækning i år (i hvert fald af dem, der har registreret det på Strava).

Men forholdene var også med mig, for på hele strækningen havde jeg en kraftig rygvind, og derfor smager sejren en anelse bittert. For overhalede jeg i virkeligheden en masse Strava-brugere, der havde kørt strækningen uden vind eller måske i modvind? Og er det så snyd, eller bare sådan det er?

– Jeg kender til en flok semiprofessionelle ryttere, der konstant holder øje med vejret og vindretningen og med det udgangspunkt på de helt ideelle tidspunkter tager ud og i samlet flok kører for at få Strava-rekorder forskellige steder, siger en Strava-bruger, som ønsker at være anonym.

– Det er jo ikke direkte snyd, men det er mildt sagt svært at konkurrere mod et helt cykelfelt, som med vinden bragende i ryggen samarbejder om at slå alle rekorderne.

Jagten på de såkaldte KOM’er og QOM’er er en af de helt centrale ting i cykel- og løbeappen Strava. KOM står for King of the Mountain, og QOM er kvindependanten, Queen of the Mountain. Den titel får man, hvis man er den hurtigste på et segment i Strava. Segmenter er definerede stykker vej. Typisk en kendt stigning eller et populært stykke undervejs på cykel- eller løberuten.

Snyderi på Strava

Men jagten på KOM’er og QOM’er har også en skyggeside. For ikke alene kan man vente, til man har en orkan i ryggen, man kan også svindle rigtigt ved fx at køre segmenterne i bil – eller på elcykel.

– Den 7. januar blev min KOM taget fra mig, skriver Strava-bruger Frans van Burk på Stravas site.

– Da jeg analyserede hans cykeltur, kunne jeg se, at gennemsnitsfarten var 57,4 km/t., og maks.-hastigheden var 115,9 km/t. Det er altså helt åbenlyst, at han har kørt turen i bil. Hvad kan I gøre ved det?

Stravas svar er, at Frans skal anmelde brugeren. Det gør man ved at gå ind på aktiviteten og trykke på ‘Flag’. Herefter bliver man bedt om at begrunde, hvorfor man stiller spørgsmålstegn ved aktiviteten. Fx ved at sige, at aktiviteten er gennemført i en bil. Eller at der må være noget galt med GPS-dataene.

Hændelige fejl

Man kan også anmelde en bruger på ranglisten, hvis man har en mistanke om snyd.

– Forholdsmæssigt ser vi kun få af disse flag. Og langt de fleste gange viser det sig at være hændelige fejl, som fx at cykel-GPS’en er tændt, når man sætter sig ind i sin bil, efter at man har været ude at cykle, siger Andrew Vontz, der er cykelchef hos Strava.

Han ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange snydere Strava rent faktisk registrerer. Når man sætter et flag ved en KOM, så går Strava ind og tjekker dataene og retter henvendelse til Strava-brugeren, der har rekorden. Hvis man bliver taget i at snyde, får man frataget sin KOM.

Men kun hvis man snyder igen og igen, bliver man smidt ud af Strava. Den løsning er langtfra alle Strava-brugere tilfredse med. De er irriterede over, at man ikke bare kan anmelde en bruger for at snyde igen og igen. I stedet skal man ind og anmelde de enkelte svindlede segmenter hver for sig.

– Jeg har et problem med en ny bruger på Strava. 90 procent af hans ture er helt tydeligt ikke kørt på cykel, men i bil. Han er allerede blevet flaget masser af gange, men han bliver bare ved med sine falske ture og hugger KOM’er over det hele, klager Steven Robinson på Stravas site.

Obligatorisk puls

En løsning på problemet kunne være, at Strava begynder at forlange, at man kører med pulsbælte eller wattmåler. På den måde kunne man se, om pulsen er helt oppe i det røde felt, som den typisk vil være, hvis man vil snuppe en KOM. Eller om hjertet slår roligt, fordi man faktisk sidder i en bil. Det afviser Strava dog er en god løsning.

Rettede i GPS-dataene

Foreløbig afviser Strava at ændre på proceduren. De siger, at deres computersystemer automatisk kan se, om en bruger snyder igen og igen – og at de hele tiden bliver bedre og bedre til at registrere snyd. Ligeledes understreger de, at bliver en bruger taget i at snyde igen og igen, så bliver han smidt ud af Strava. Men omvendt: En ny profil er jo så kun et par tastetryk væk. Om man kommer snyderiet på Strava til livs, er nok tvivlsomt, da kreativiteten blomstrer.

Tag fx sitet Digital EPO. På det site, som er nedlagt nu, kunne man uploade sin GPS-fil, når man kom hjem fra en cykel- eller løbetur. Herefter kunne man bestemme, hvor meget hurtigere man ville være, hvorefter sitet tilrettede GPS-dataene, så de passede med den nye hastighed. Herefter kunne man uploade filen til Strava og slå alle rekorder.

Folkene bag sitet forsøgte at forsvare sig med, at de gjorde en god gerning ved at forhindre folk i at køre alt for stærkt på vejene. Den købte Strava dog ikke, og de fandt en metode, som kunne gennemskue, om GPS-ruterne havde været igennem Digital EPO-sitet.

I begyndelsen af maj i år rejste en anden diskussion sig. Hvad med dem, som bruger rigtig doping, skal de have lov til at have rekorder på Strava? Baggrunden for diskussionen var Strava-brugeren Thorfinn Sassquatch, som havde over 800 KOM’er i området omkring Los Angeles i USA.

Den rekordsværm undrede flere sig over, og hans eksistens var omgærdet af stor mystik. Ingen vidste rigtig, hvem der gemte sig bag det navn, som åbenbart hurtigst af alle ræsede op ad alle bjergsiderne. Det viste sig at være en tidligere amerikansk semiprofessionel cykelrytter, Nicholas Brandt-Sorenson. Han indrømmede efter anklager fra politiet både at have købt og solgt doping. Han var også flere gange i sin aktive karriere selv blevet taget i at bruge doping.

Ingen straf for doping

Flere af de cyklister, som kender ham, mener, at Brandt-Sorenson stadig må være flittig bruger af epo og andre ulovlige hjælpemidler. Amerikaneren er en forholdsvis stor rytter i midten af 30’erne, som umuligt kan køre de stejle bjergsider med de tider, som bliver registreret på Strava. Hos Strava nægter man imidlertid at fjerne hans rekorder:

– Vi er ikke i stand til at fastslå, hvem der bruger doping. Det kan vi simpelthen ikke gennemskue ved at kigge på tiderne på de enkelte segmenter, siger Andrew Vontz.

Men hvem ville også risikere sit gode helbred ved at bruge epo og anden doping bare for at sætte en rekord i et elektronisk onlineunivers, tænker man? Ja, måske nok flere, end man umiddelbart lige skulle tro.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: