Torque-træning -
Få mere power i benene -

Torque-træning forbedrer din evne til at træde hårdt. 

© Foto: iStock

Sådan laver du Torque-træning på cyklen

Styrketræning på cyklen styrker dine ben og evnen til at træde hårdt.

11. september 2021 af Thure Kjær

Powerpas: Torque-træning

Intensitet: Høj

Varighed: 20-25 

Udbytte: Øget styrke og power i benene

Sværhedsgrad: Høj

Fokus: Koncentreret antrit 

Krav: Friske ben 

Torque kan bedst oversættes til moment, som er den kraft, det kræver at rotere et objekt. I cykeltræning er det objekt pedalerne, som skal trædes rundt, og torque-træning går ud på at træde et tungt gear med en meget lav kadence. Det presser musklerne på det neuromuskulære niveau, hvor der sker en nedbrydning af fibrene. Når de vokser sammen, bliver de større og stærkere. Lyder det bekendt? Det er der en god grund til, for det er præcis samme princip, som lægger bag styrketræning med vægte. Det foregår bare på en cykel, og det betyder, at træningsformen er nemmere at få omsat til det, som gælder for de fleste pedalatleter: højere fart.

>> FÅ MASSER AF tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<

Torque-træning kan udføres på mange måder, men den, vi beskriver i powerpasset her, er den mest rene, hvor du ikke blander arbejdet sammen med udholdenhedstræning. Det kan virke helt skævt, at 6 runder af 12 pedaltråd kan have en styrkende virkning, men det er netop pointen med styrketræningen. Derfor er det også vigtigt, at du ikke cykler langt og hårdt efter træningen. Så risikerer du, at kroppen misforstår signalerne, som træningen sender

Torque-træning 

Forestil dig, at du træner tunge squats i dit lokale center. Og overfør hver gentagelse til ét tråd i pedalerne. Så får du et billede af, hvordan det kan være hård træning at træde 12 gange i pedalerne. 

Opvarmning 

  • Det kræver en grundig opvarmning, og du skal have været afsted i 30-40 min. med skiftende intensitet, før du er klar.

Træningspasset

  • Vælg det gear, du vil køre i, og bliv i det. Der skal ikke skiftes gear, mens du træder til. 

  • Lad cyklen komme helt ned i fart. Dine hænder har du i sprinterposition dybt nede i bukningen. Hvis du kan standse helt op, så gør det, før du sætter af. 

  • Træd til i 12 pedaltråd – 6 med hvert ben. Du har maks. belastning på cyklen, og du kan med nød og næppe træde den op i fart på de 12 tråd. 

  • Du skal spænde i din kropskerne og lade benene arbejde. Overkroppen skal forblive i en stabil position, og det er ikke meningen, at du skal ‘hugge’ med skuldrene. 
  • Helt ned i gear skal du nu. Og piske benene lystigt rundt i 3 til 4 minutter, inden det går løs igen.
Efter træningen 
  • Tril den hurtigste vej hjem, du kan komme. Optimalt set kører du ikke mere end allerhøjst 20-25 min. efter intervallerne. 

Fra begynder til øvet

Begynder: Læg ud med færre gentagelser og en helt flad rute, indtil benene og hovedet vænner sig til øvelsen. 3-4 gange 12 pedaltråd er rigeligt. Torque-træningen køres to gange om ugen i starten.

Øvet: 6 gange 12 pedaltråd, hvor du starter i 53-14 (altså en tung gearing) og kører på en stigning på 4-6 pct. Så er du helt oppe på den belastning, som eliterytterne træner med.


Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: