Mand der cykler
© iStock

Styrketræning gør dig hurtigere på cyklen

Nem styrketræningsøvelse, du kan lave derhjemme, kan sikre din cykelform.

29. december 2018

For de fleste cykelryttere er vinteren lig med træningsstop eller en kraftig reduktion i træningsmængden. Det resulterer i et formdyk, der gør, at gearene føles meget tungere, når landevejen kalder igen. Sådan behøver det dog ikke at være. Skifter du jernhesten ud med tunge træningsjern, kan du faktisk møde sæsonen i bedre form, end du forlod den.

Det viser et nyt studie fra Aalborg Universitet, hvor cykelryttere forbedrede formen med 7 procent efter 12 ugers styrketræning. Forskerne målte på rytternes præstationer i en 5-minutters all-out-test (dvs. de kørte, alt hvad de kunne), efter at de havde kørt 3 timer i jævnt tempo. Forbedringen i denne form for test er interessant, da et cykelløb typisk afgøres på de sidste kilometer.

Forskningsresultatet underbygger tidligere studier, der har vist, at cykelrytternes evne til at spurte og accelerere også forbedres med styrketræning. Spurtevnen og evnen til at øge farten med trætte ben skal du bruge, når du skal rykke fra kammeraterne på en bakke eller trække fra dem på de sidste kilometer.

Sådan skal du styrketræne Vi anbefaler, at du træner 2 gange om ugen, og du kan faktisk nøjes med 1 øvelse, nemlig half squats. De første 4 uger skal du lave 3 x 15-20 gentagelser med lav vægt, så du bliver tryg ved øvelsen. Efter 4 uger øger du vægten og begrænser antallet af gentagelser. Efter 8 uger bør du køre med 4 x 4-6 gentagelser.

Half squats Stå med en skulderbreddes afstand mellem fødderne. Lad vægtstangen hvile på skuldrene. Bøj nu langsomt i knæene, til de når en vinkel på ca. 45 grader. Ret dig op igen med en hurtig, kraftfuld bevægelse. Sørg for at holde lænden lige.

Hold varmen med Aktiv Træning

Nu kan du holde dig dejligt varm, når du står på ski, løber, cykler til arbejde, går en tur – eller noget helt fjerde. Lige nu kan du nemlig få dette lækre Performance Baselayer-sæt med bukser og trøje fra Craft for KUN 99,50 kr. Sættet er blødt, tæt og perfekt som det inderste lag, når du er ude i kulden. Bukserne og den langærmede trøje er desuden designet i kanalstrik, som giver dig god åndbarhed, komfort og optimal bevægelsesfrihed. Lige nu kan du få sættet sammen med 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Læs meget mere om det fantastiske tilbud her.

Tilbud til dig: Genial træningstrøje fra Craft

Blød, let og elastisk. Craft har lavet en superfed træningstrøje, der sidder tæt til kroppen og følger alle dine bevægelser. Og så kan den blive din for KUN 99,50 kr. Trøjen fås både til mænd og kvinder, og den kan bruges til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven til træning i fitnesscenteret eller en løbetur. På kolde dage er den perfekt som lunende mellemlag under en jakke, mens den på lidt varmere dage fungerer godt som yderste lag. Trøjen er designet med et hul ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren igennem. På den måde kan du trække ærmet udover håndryggen og holde hænderne varme på de kølig dage. Lige nu kan du få trøjen sammen med 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Læs meget mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: