© Andreas Mikkel

VIDEOTIPS: Sådan cykler du som en pro

Her får du 6 kørefif i enkle trin for trin-videoer, så du nemt kan træne teknikkerne – og rulle afsted med større sikkerhed og mere overskud.

22. juni 2017 af Christian Hougaard, Niels Christian Thalund

Uanset om du foretrækker at suse afsted på landevejsraceren alene eller i en gruppe, er der en stribe køretekniske detaljer, som du vil være glad for at have styr på. Her får du 6 kørefif i enkle trin for trin-videoer, så du nemt kan træne teknikkerne – og rulle afsted med større sikkerhed og mere overskud.

Fif nr. 1: Nødstop

På en racer er fart alfa og omega, men jævnligt opstår der situationer undervejs, der kræver en lynhurtig nedbremsning. Grebet rigtigt an kan nedbremsningen selv i meget høj fart gøres utrolig effektivt og over få meter – og dermed sikre, at du ikke drøner ind i rytteren foran eller rammer fx en pludseligt opdukkende legesyg hund eller en bil, der bakker ud på cykelstien. 

Fif nr. 2: Stå op i pedalerne

Når du rejser dig op fra sadlen og står op og træder, overfører du mest kraft direkte ned i pedalerne. Stående i pedalerne sikrer du dig også mest mulig kontrol og balance på cyklen, når du ikke pedalerer. Det er især et plus ved et teknisk stykke eller på et ujævnt underlag. 

Fif nr. 3: Stå op og træd - op ad bakke

Når det bliver stejlt, så er det vigtigt at kunne stå i pedalerne, da du her kan overføre mere energi direkte i dit tråd.

Fif nr. 4: Sving skarpt

Jo hurtigere du kan komme gennem svingene, jo hurtigere er du tilbage i høj fart. 

Fif nr. 5: Langsom kørsel

Når man kører helt, helt langsomt, er det klart sværest at holde balancen, så det skal selvfølgelig trænes for netop at optimere sin balance. Mestrer du en bedre balance på cyklen, opnår du også bedre styring og kontrol, når du kører stærkt, så øv kørslen her flittigt.

Fif nr. 6: Kantsten

Du kan sagtens brage hen over en kantsten uden nogen form for teknik, men det er hårdt for cykel, hjul og dæk – og med stor fare for punktering og styrt. Med den rette teknik kan du der­imod elegant tackle kantstenen. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: