Timerekord På landevejen var Bradley Wiggins kendt for sine stærke enkeltstarter, som her under Tour de France 2012, hvor han vandt løbet. På søndag gælder det timerekorden på bane. © William Morice/Wikimedia

Wiggins vil smadre timerekorden

Bradley Wiggins har opskriften klar til at slå den mytiske timerekord på søndag.

4. juni 2015 af Hans Westhausen Gottlieb

På søndag vil den tidligere britiske Tour de France-vinder og firedobbelte OL-guldvinder Sir Bradley Wiggins forsøge at slå timerekorden i cykling.

Lige nu tilhører rekorden landsmanden Alex Dowsett, som tilbagelagde 52,937 km, da han erobrede rekorden fra Rohan Dennis for lidt over en måned siden.

Og Wiggins har allerede taktikken på plads: Det handler om at minimere hastighedsudsving i løbet af de 60 minutter i sadlen mest muligt.

  • Fartfornemmelse betyder alt for timerekorden. Det gælder om at køre hver eneste omgang på 16,1 eller 16,2 sek. gennem alle 221 omgange, og ikke køre 15,9 sek. eller 16,4 sek., siger Bradley Wiggins til Sky Sports News, og uddyber:

  • Hvis man ser på Alex Dowsetts graf, så gik den opad, fordi han øgede farten, mens Thomas Dekkers graf (der mislykkedes i sit rekordforsøg i februar) var over det hele, siger Wiggins, der har planer om at smadre rekorden på søndag.

Officielt har han meldt ud, at hans målsætning er at køre 55,250 km.

Det afgørende lufttryk under timerekorden

Når man cykler i de hastigheder, så er den største modstand luften. Derfor vil cyklen, som endnu ikke er blevet præsenteret for offentligheden, uden tvivl være 100% optimeret rent aerodynamisk.

Men det stopper ikke der, for Wiggins og hans team har nøje valgt datoen (7. juni) ud fra, hvornår på året, lufttrykket i London er lavest.

  • Jeg er ikke meteorolog, men hvis du har et virkelig lavt tryk, under 1.000 (gram per kubikmeter), vil du komme meget længere på dagen – alt op til en kilometer ekstra med den samme kraft, siger Bradley Wiggins.

Timerekord er genoplivet

Siden Chris Boardman i 1996 tilbagelagde imponerende 56,375 km, i den nu ureglementerede superman-position, har timerekorden samlet støv. Ikke blot fordi, rekorden ikke blev slået, men også fordi få ryttere overhovedet gjorde forsøget.

Sidste år ændrede Den Internationale Cykel Union (UCI) så reglerne, og siden er timerekorden igen blevet en prestigedisciplin. Syv ryttere har foreløbig taget livtag med rekorden. Den første var tyske Jens Voigt, som i september sidste år satte rekord med 51,110 km.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: