To mennesker der løber
© iStock

3 sejlivede løbemyter

Løbeverdenen er fuld af myter, der hurtigt kan skabe forvirring blandt både nye og rutinerede løbere. Her efterprøver- og afliver vi 3 gængse løbemyter.

5. september 2019 af Lasse Lyhne

Her aflives 3 løbemyter

Løbeverdenen er fuld af halve og kvarte sandheder, og nye som garvede løbere kan hurtigt blive forvirrede over alle de velmenende råd og tips, man støder på i sine bestræbelser på at gøre det rigtige. 

Tre af disse råd har endda etableret sig som uomtvistelige fakta uden på nogen måde at være det.

1. Løb er det bedste slankemiddel 

Skal du tabe dig, skal du i gang med at løbe. Løb er i manges øjne den direkte – og måske eneste – vej til et vægttab, men det er en myte, der intet hold har i virkeligheden.

For det første gælder det helt generelt, at vil du tabe dig, skal du kigge på det, du spiser. Det er langt nemmere at skære i energiindtaget end at øge energiforbruget. 

Skal du fx forbrænde 1 kg fedt på en uge, kan det ske gennem kosten, ved at du dropper slik og kage og gemmer rødvin, sodavand og caffe latte til weekenden. Skal den overflødige vægt i stedet brændes af via løb, skal der altså løbes omkring 100 km (hvis du vejer 70 kg).

Det er nok en distance, de færreste kan overkomme eller tåle på én uge. Træning er dog et betydeligt aspekt af det at tabe sig, men kombinér gerne løbet med styrketræning, cykling, svømning eller en lang gåtur.

2. Strækøvelser mindsker ømhed

Nej. Ligesom du ikke skal strække voldsomt ud før en løbetur, skal du heller ikke gøre det bagefter. Muskler og sener er slidte og trætte efter træningen, og begynder du at strække i dem, risikerer du at forværre de små overrivninger og blødninger, som træningen har forårsaget.

Er udstrækning så altid en dårlig idé? Nej, men for løbere er smidighed ikke et ubetinget gode. Stive sener giver mere stabilitet omkring leddene og er mere elastiske. 

Mange kan dog have godt af at arbejde med smidigheden omkring hoftebøjerne. Her er vi ofte stive, så øget smidighed vil give et mere dynamisk og aktivt løft af benet. Lav smidighedstræningen på dage, hvor du ikke løber – eller efter en let løbetur.

3. Løbetræning giver bomstærke ben 

“Jeg behøver ikke at styrketræne mine ben, for jeg løber jo ... ” 

Mange løbere forestiller sig, at løb giver masser af styrke i benene. Men helt ærligt, kig lige på en fuldblodsløber. Det er sjældent muskuløse ben, de er udstyret med. 

Løb er en konditionsbaseret idræt, hvor kredsløbet og ikke muskelstyrken er den begrænsende faktor. Det betyder, at mange løbere – især ældre løbere – faktisk har ret svage ben. 

En undersøgelse publiceret i Medicine & Science in Sports & Exercise i 2015 viste fx, at løberne meget hurtigt mistede styrke i ankler og lægge, og at det førte til kortere skridt, der så igen førte til langsommere løb. Du vil derfor have meget stor gavn af at styrketræne. 

Øvelser som squats, lunges, hip thrusters, benpres, hælløft og armbøjninger og pull-ups for overkroppen er suveræne øvelser for løberen. Og smid gerne en masse vægt på (men sørg for, at teknikken kan følge med). 

Så længe du holder lange pauser mellem hvert sæt, bliver dine muskler ikke større – bare stærkere og mere eksplosive.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: