Mand og kvinde på trappe der giver high-5.
© iStock

4 lifehacks til dit løberliv

Hvis du vil blive en bedre løber, skal du blot træne mere. Sådan lyder et støvet træningsmantra, men der findes andre måder at komme tættere på sine mål - se bare her.

16. april 2018 af Hans Westhausen Gottlieb

4 smarte genveje til løbere 

Det er egentligt kun et par små justeringer, der skal til, for at kunne optimere din træning mest muligt. 

1. Spis marathongrønt 

Fyld tallerkenen med mørkegrønne grønsager som fx grønkål, broccoli, persille, brøndkarse og spinat, som alle rummer fine mængder af antioxidanten lutein. I forsøg har lutein vist sig at trigge frigivelsen af enzymet AMPK, der spiller en helt central rolle i vores stofskifte og dermed for forbrændingen i vores krop, når musklerne trækker sig sammen. AMPK er endda blevet kaldt ‘maraton-enzymet’, fordi det stimulerer mitokondrierne inde i muskelcellerne til at forbrænde fedt.

2. Slap af i pausen 

I et lille australsk forsøg testede forskerne, hvordan man bedst bruger pauserne under sprintintervaltræning: at bruge pausen passivt til blot at gå roligt tilbage til start eller at bruge pausen aktivt på at jogge. 

Resultatet viste, at gruppen, der dovnede den i pauserne, til gengæld løb hurtigere i selve intervallerne, havde en lavere følelse af anstrengelse, mindre ophobning af mælkesyre i blodet og en lavere puls efter træning. Så brug bare pausen på at slappe af.

3. Styrk overkroppen 

Løbere er notorisk kendte for at springe over, hvor gærdet er lavest, når det gælder styrketræning, og måske nøjes med et par benøvelser ud fra tanken om, at man jo bruger benene og ikke overkroppen, når man løber. 

Men det er en dårlig strategi. Hvis du vil udvikle dig teknisk og få en ubesværet og let løbestil (som i øvrigt også beskytter bedre mod skader, fordi du ikke lander så tungt), så har du brug for en stærk coremuskulatur og en stærk øvre ryg, der kan holde dine skuldre på plads – også efter mange kilometers løb. Lav øvelserne i fitnesscenteret, hjemme på stuegulvet, eller når du alligevel er ude at løbe.

4. Træn på trappen 

Hvis du krydrer din løbetræning med jævnlige sprintintervaller op ad trapper, så vil det give kontant afregning på formkurven. De kraftige afsæt rammer musklerne i baller og lår på samme måde som squats og lunges og aktiverer samtidig coremusklerne i langt højere grad end løb på fladt underlag. 

Også på kondisiden er trapperne uovertrufne: Pulsen tordner i vejret på rekordtid og gør, at effekten af intensiv trappetræning er i samme liga som løb på de stejleste bakker, men med den afgørende forskel, at det er noget lettere at tonse op ad en stejl trappes vandrette trin end en skrænt, der stiger 50-60 procent, som er almindelige stigningsprocenter for en trappe. Til sammenligning stiger de stejle bjergetaper i Tour de France typisk med 8-12 procent.

Find en god, lang trappe, og giv den fuld gas i 3 x 20-30 sek. 3 gange om ugen. Det virker. 

Få mere ud af træningen

Vil du have mere ud af din træning? Så skal du have det rigtige gear. Lige nu kan du få lækker træningstrøje fra Craft sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Trøjen er lavet i et let, blødt og elastisk materiale, der følger dine bevægelser helt suverænt. Den er desuden fantastisk til at transportere den overskydende varme væk fra kroppen, og det betyder, at du kan bruge den til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven, træning i fitnesscenteret eller på løbeturen.

Pulloveren har en værdi af 599 kr., men lige nu kan du få den sammen med 3 numre af Aktiv Træning for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og eksp. I alt 149 kr.). Læs mere om det skarpe tilbud her – og rigtig god fornøjelse med din træning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: