Løb, løber, myter

Er du i tvivl om, hvilke myter der holder stik? 

© Foto: iStock

5 myter om løb

Der findes mange myter og halve sandheder om løb. Vi tjekker fem af de mest udbredte.

13. juni 2022 af Redaktionen

Løb er en af de mest populære motionsformer overhovedet. Cirka hver tredje af os snører jævnligt løbeskoene – ifølge den seneste rapport fra Idrættens Analyseinstitut om danskernes motionsvaner. Og som oftest med ting, der bliver udbredte, opstår der myter og nye forestillinger, i takt med at populariteten stiger.

Nogle skyldes misforstået eller fejlbehæftet forskning, andre hjemmestrikket logik uden evidens, og andre igen er grebet ud af den blå luft. Vi kigger her nærmere på 5 udbredte myter om løb og undersøger, hvad forskningen egentlig har at sige om dem.

1. Løb giver slidgigt i knæene

Nej, det er faktisk helt forkert. Løb forebygger tværtimod slidgigt, i hvert fald blandt motionsløbere. Det fremgår af et stort metastudie publiceret i Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy i 2017.

Her sammenholdt man resultaterne fra 17 studier og fandt følgende forekomst af slidgigt i knæene:

  • Motionsløbere: 3,5 %
  • Ikkeløbere: 10,2 %
  • Eliteløbere: 13,3 %


Så medmindre du løber 10-12 gange om ugen, så kan du forvente at have tre gange mindre risiko for at få slidgigt i knæene end dine ikkeløbende medmennesker.

2. Ældre kan ikke løbe

Hvis du spørger Fauja Singh, der som 100-årig er den ældste person, der har gennemført et maraton, er han nok uenig. Ældre mennesker kan sagtens løbe, men de skal selvfølgelig gøre det med hensyntagen til den langsommere restitution, der følger med at blive ældre. Det betyder langsom progression, supplerende styrkeog mobilitetsøvelser og gerne løb kombineret med en anden motionsform som svømning eller cykling.

3. Løb giver stærke ben

Nej, det gør det ikke. Løb er ikke en muskelbetonet sport, og selvom du vil opleve, at du bliver øm i benene af at løbe, skyldes det i højere grad et mekanisk slid på musklerne af de mange gentagelser, end at muskelfibrene er blevet presset. Et studie publiceret i Journal of Strength and Conditioning Research i 2014 fandt således, at benstyrken blandt ældre løbere faldt med 5 pct. i løbet af fem år til trods for en meget ihærdig løbeindsats. Skal du have stærke ben (og det skal du), skal du altså frem med vægtene.

4. Løb er den bedste slankemotion

Njaa. Løb forbrænder godt nok ret mange kalorier. Men helkropsaktiviteter som langrend og roning, hvor alle de store muskelgrupper er på arbejde, forbrænder ca. 15 pct. mere.

Derudover er løb belastende for kroppen, så den ugentlige træningsmængde bliver derfor naturligt begrænset til maksimalt et par timer. Her giver motionsformer som cykling eller vandring mulighed for at træne meget mere og dermed forbrænde flere kalorier.

Det bedste ved løb som slankemotion er, at det er så tilgængeligt. Ud ad hoveddøren, rundt i kvarteret og hjem igen efter 45 minutter – enklere bliver det ikke

5. Man skal strække ud før og efter en løbetur

Nej. Strækker du ud før, bliver senerne slappe og mindre spændstige, og strækker du ud efter, risikerer du at forværre de små overrivninger og mikroskader i vævet, som løb resulterer i. Vent derfor med udstrækningen til dagen efter løbeturen, hvor kroppen er mere klar.

Hvad er anaerob for et fænomen? Læs her, hvorfor du skal træne anaerobt. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: