5 myter om vinterløb

Der findes mange myter om at løbe om vinteren. Læs med, når vi ser nærmere på de mest udbredte af dem.

23. februar 2020 af Christian Thestrup

1. Det er dårligt for lungerne

FALSK: Dine lunger fryser ikke til is, hvis du trækker vejret, når det er koldt. Din krop varmer simpelthen luften op, inden den når ned i lungerne, så du har ikke noget at være nervøs for.

2. Man behøver ikke drikke så meget om vinteren

FALSK: Kulden gør, at vi ikke føler tørst, men faktisk betyder de lave temperaturer og lave luftfugtighed, at vi taber mere væske gennem udåndingen, når vi løber. Samtidig fordamper sveden hurtigere fra vores krop, og derfor oplever vi ikke, at vi mister så meget væske, som vi rent faktisk gør.

3. Du forbrænder flere kalorier om vinteren

MÅSKE: Der er delte meninger om denne påstand. Nogle eksperter mener, at det ikke gør nogen forskel, mens andre siger, at du forbrænder mere, fordi kroppen skal bruge mere energi på at blive varmet op. Uanset hvad er forskellen desværre så lille, at du ikke kan tage en ekstra portion dessert af den grund.


4. Du mister det meste varme via hovedet

FALSK: Det er en sejlivet myte, at vi mister 50-80 procent af vores kropsvarme gennem hovedet. Hvis det var rigtigt, kunne vi i princippet holde varmen, selvom vi løb nøgne – så længe vi bare har en hue på. Og det tror vi næppe er en god idé.

5. Man bliver syg af at løbe om vinteren

FALSK: Du bliver ikke syg af at løbe, når det er koldt. Dog er det vigtigt at få tørt tøj på, så snart du kommer hjem, så du ikke bliver afkølet. Derudover udtørrer den tørre, kolde luft nemt slimhinderne, så snavs, luftforurening og bakterier nemmere finder vej ned i dine lunger. Derfor er det en rigtigt god idé at få drukket ekstra inden løbeturen (og gerne under), ligesom det kan være en god idé at trække en necktube eller et tørklæde over munden på de mest befærdede steder på din rute.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: