5 styrkeøvelser, alle løbere skal kende

Grib vægtene og bliv en meget bedre løber.

20. september 2019 af Jesper U. Larsen

Styrketræning kan være genvejen til hurtigere løbetider, mere effektivt løb og mindre risiko for skader. Her har vi samlet 5 styrkeøvelser, der kan gøre dig til en bedre løber.

Squat

Ved at træne benmusklerne med tung styrketræning kan du forbedre din løbeøkonomi, og især squat har i flere studier vist sig som et særdeles effektivt øvelsesvalg for løbere. Ud over at træne alle de relevante løbemuskler styrker du din kropskerne, balance og koordinationen mellem musklerne.

Se øvelsen

Hip thrust

De store ballemuskler bruges til at udvikle kraft i løbeskridtene, og de er ofte forsømte hos langdistanceløbere. Et studie viste for nylig, at hip thrust aktiverer ballerne mere effektivt end både dødløft og hex bar dødløft.

Se øvelsen

Box jump

Box jump og andre øvelser med hop og spring – såkaldt plyometrisk træning – øger din spændstighed og eksplosive styrke. Det giver en bedre løbeøkonomi og hurtigere tider. 

Se øvelsen

Lunges

Mange løbere har svage baglår, og det kan give skader og korte, udynamiske løbeskridt. Lunges træner baglår, baller og forsiden af låret, og samtidig er øvelsen fortrinlig til at træne de stabiliserende muskler omkring knæene.

Se øvelsen

Superman planke

Som løber kan du med fordel vælge nogle af de dynamiske varianter af planken og sideplanken for at styrke din core. En stærk core forhindrer, at du synker sammen, når trætheden rammer på løbeturen, og sikrer at mest muligt af den kraft, du udvikler i benene, bliver brugt til fremdrift.

Se øvelsen

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvordan beskytter du dig mod solen under træning?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: