Sæt lamper arme, ben og fødder. Lys, der bevæger sig fanger hurtigere vores opmærksomhed end lys, der sidder stille.

6 tips til at blive set i mørket

Mørket har sænket sig over landet, og er du løber, gælder det derfor om at klæde dig, så du bliver set. Det er ikke svært, men det kræver altså mere end en lys jakke og lille led-lampe. Her får du de 6 vigtigste tips, hvis du vil blive set i mørket.

7. november 2018 af Lasse Lyhne

Mørket er over os. Fra november til marts skal du ikke langt ud på eftermiddagen før aftenen sænker sig. Er det oven i købet overskyet og fugtigt – og det er det tit må vi indrømme – bliver sigtbarheden endnu dårligere. Sådan her sikrer du, at du bliver set, når du løber i de mørke måneder.

Jakke i lyse farver

En lys jakke - gerne i floruserende - skaber kontrast til mørket og  og er meget nemmere at se end en mørk jakke. Undersøgelser viser, at grøn og gul er de farver, vi har nemmest ved at opfange, så gå efter dem.

Reflekser

Reflekser er uundværlige, når du færdes i mørket. Gå efter en CE-mærket refleks, der betyder, at den er godkendt og virker efter standarterne. Du bør have reflekser på ryg og mave i bilisternes øjenhøjde, men reflekser på sko, handsker og hue er også en god ide. Når man løber på en på en våd gade med masser af refleksioner fra butikker, trafiklys og biler, er det nemmere at se en refleks, der bevæger sig.

Aktiv synlighed

Selvom reflekser er gode, virker de kun, når der bliver lyst på dem. Derfor bør du også have mindst et aktivt lys i form af en lampe. Lampen bør sidde på højre arm (hvis du løber mod trafikken) eller højre ben (eller begge), da billisterne nemmere ser en lampe, der bevæger sig. Af samme grund bør lampen også blinke, så den skiller sig ud.

Bliv set i mørket med vores store vinterpakke til KUN 69,95 kr. Læs mere her.

360 graders synlighed

Bilernes lygter rammer dig fra mange forskellige vinkler. Derfor er det vigtigt, at du er synlig fra alle disse vinkler, så tænk i reflekser og lamper, der kan ses fra alle sider. Lamper, der kun består af en enkel led-pære, vil kun være synlige i et smalt felt, så gå efter led-bånd, hvor hele båndet lyser, eller kube-formede lamper, der spreder lyset mere.

Pandelampe

En kraftig pandelampe er svær at undvære, hvis du løber på landeveje eller uoplyste stier. Men den har også et par ulemper. For det første kan den blænde modkørende billister og derved forhindre dem i at se dig, og for det andet lyser den typisk i en snæver kegle foran dig. Det hæmmer dit perifere syn og giver en følelse af at løbe i en tunnel.

Blåt lys bedre end rødt

Fotoreceptorerne i vores øjne opfanger bedst blåt, grønt og gult lys. (Trafiklysets grønne farve udgør det optimale mix af de farver) Det er derfor en god ide at vælge en lampe, der lyser i en af disse tre farver frem for den traditionelle røde lampe. De tre farver skiller sig desuden også mere ud i på en trafikeret gade med mange røde lys fra lyssignaler, baglygter, bremselys osv. 

Bliv set i mørket for kun 69,50 kr!

På Aktiv Træning har vi sammensat en pakke, så du bliver set i mørket - og holder varmen samtidig. Pakken består af en løbehue, en necktube, handsker - alle dele med reflekser - samt et LED-armbånd og et LED-lys, der kan sættes fast bag på skoen. Og LED-lysene er selvfølgelig blå, som er den farve, eksperterne anbefaler, hvis man vil blive set i mørket. Lige nu får du hele pakken sammen med 2 numre af Aktiv Træning for KUN 69,50 kr. (+ 29,50 kr. i porto). Tilbuddet gælder kun så længe lager haves. Læs meget mere her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: