7 TIPS: Hold varmen, når du træner ude

Den rigtige beklædning spiller en helt afgørende rolle, hvis du vil holde varmen, når du træner ude. Se her, hvordan du kommer igennem vinteren uden af fryse.

16. december 2019 af Lasse Lyhne

1. Undgå bomuld

Bomuld suger sved. Det bliver tungt og lægger sig koldt og klamt mod kroppen. Tøj i syntetiske materialer eller uld er lettere, varmer mere og flytter sveden væk fra huden.

2. Brug et baselayer

Et tætsiddende baselayer er fundamentet for at holde varmen. Den tynde undertrøje sidder tæt om kroppen, trækker sveden væk fra huden og holder dig dermed tør. Baselayeret behøver ikke i sig selv at være varmt.

3. Varm op inde

De første 10-15minutter af løbe- eller cykelturen er de koldeste. Undgå kuldechokket ved at varme op indendøre. Løb på stedet, englehop, samt squats og armbøjninger er fine øvelser til at få gang i kroppens varmeproduktion. Undgå at blive så varm, at du begynder at svede.

4. Hold hoved varmt

Du taber rigtig meget varme gennem et bart hoved. En tynd hue er derfor meget effektiv, når du skal undgå at fryse. Hvis du cykler skal du bruge en tætsiddende hue, der kan være under cykelhjelmen.

5. Hold hænder og fødder varme

Når du træner kanaliseres blodet primært ned til de arbejdende muskler. Det betyder, at hænder og fødder bliver kolde. Et par handsker er derfor svære at undvære. Cykler du, er et par overtræk til skoene også afgørende.

6. Beskyt dig mod vinden

Ofte er det vinden, der køler dig ned. Når du træner producerer du en masse varme, men den varme blæses lynhurtigt væk af vinden med mindre du har et vindbeskyttende lag yderst på kroppen. En tynd vindjakke er typisk nok, hvis du har et isolerende mellemlag som fx en fleece under jakken.

7. Sæt ud i modvinden

Træner du i åbent, blæsende terræn, så sæt ud med vinden i mod dig og hav den i ryggen, når du søger hjemad. På den måde undgår du at skulle kæmpe mod vinden, når du er tæt dit tøj er vådt af sved.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvordan beskytter du dig mod solen under træning?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: