Aldrende løbelegende sætter ny verdensrekord

85-årige Ed Whitlock satte for nyligt en marathon-verdensrekord med en tid, de fleste motionister ville være stolte af.

25. oktober 2016 af Lasse Lyhne

Der går en historie i det canadiske løbemiljø. Det er tilbage i starten af nullerne. Der afholdes et stort atletikstævne. Arrangementet går godt, men da resultatlisten bliver skrevet ud, ærgrer arrangørerne sig. I 5.000 meter-løbet er fødselsåret på en af løberne registreret forkert.

1931 står der ud for en mand ved navn Ed Whitlock. Han har placeret sig flot i feltet med en tid på 18 min. og 33 sekunder.

Mange verdensrekorder

Men det er ikke fejl, og tiden er ny verdensrekord for mænd over 70. Den benede, furende Ed Whitlock med det hvide, flagrende hår er siden blevet en legende. Han har sat et utal af veteran-verdensrekorder på alle distancer fra 1.500 meter til marathonløb.

Senest smadrede han maratonrekorden for mænd over 85, da han med tiden 3.56.33 kappede over en halv time af den tidligere rekord. Og tidligere i år har han slået verdensrekord for 85-årige på halvmarathon, 10 km, 5 km og milen.

Marathon under 3 timer

Det er svært at fremhæve enkelte af Eds rekorder, men hans 10 km-rekord for mænd over 75 på 39 min. og 25 sek. og hans marathonrekord for mænd over 70 på 2.54.48 aftvinger i den grad respekt. Han er også den ældste, der har løbet under 3 timer på maraton. Det gjorde han senest som 74-årig.

20 år gamle sko

Og hvad kan man så lære af sådan en legende? Tjaa, spørger man ham selv, er det ikke meget.

“Jeg kan ikke give andre nogle gode råd. Jeg ved ikke, hvad der er godt for dem. Jeg er ikke en gang sikker på, at jeg ved, hvad der er godt for mig selv," sagde han til det lokale medie Toronrorun efter rekordløbet.

Her fortalte han også, at alle hans løbeture foregår på en knap 1 km lang rundstrækning på den lokale kirkegård, og at han i øvrigt løb sit rekordmarathon i et par 20 år gamle sko.

Måske han skulle se at læse Aktiv Træning for lidt inspiration. Men på den anden side klarer han sig jo allerede meget godt.

Se Running Canadians interview med Ed efter løbet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: