Sidestik
© Jan-Otto

Aldrig mere sidestik

Sidestik er både ubehageligt og dødirriterende, fordi du må stoppe eller skrue ned for tempoet. Eksperterne er uenige om årsagen til sidestik, men læs her, hvordan du forebygger smerten, og hvad du kan gøre, når sidestik rammer dig ude på ruten.

9. marts 2019 af Camilla Victoria Marcinkowski

Pludselig stikker det i siden, og du må afbryde løbeturen på grund af smerter. Du er endnu en gang ramt af irriterende sidestik – eller sidesting, som den jagende smerte også kaldes.

De videnskabelige eksperter har ingen definitive forklaringer på, hvad sidestik egentlig er. Tidligere troede man, at sidestik skyldtes iltmangel i milten eller tarmene. Men den forklaring afviser eksperter i dag. Nogle mener, at den mest sandsynlige forklaring er, at sidestik kommer, når man udsætter sine ligamenter (ledbånd) omkring mavesækken for stræk og belastninger. Det sker typisk, når man bevæger sig hurtigt op og ned, som man fx gør, når man løber.

Mellemgulv kan trænes

Denne teori passer fint med, at mange oplever at få sidestik, hvis de spiser, kort før de træner. Så er maven tungere og belaster ligamenterne mere. Teorien forklarer også, hvorfor utrænede løbere oftere får sidestik end erfarne løbere. Jo mere trænet du er, jo bedre har dine ligamenter vænnet sig til belastningen fra bevægelserne, der går op og ned. En anden fremherskende teori er, at åndedrætsmusklen (mellemgulvet) bliver overbelastet, når kroppen pludselig har brug for mere ilt.

Det sætter mellemgulvet på overarbejdet, hvilket kan medføre kramper, hvis du må hive voldsomt efter vejret. Mellemgulvet kan dog trænes op til at levere den nødvendige luft og ilt. Fx har flere eliteløbere brugt yoga-træning til at styrke de dybe åndedrætsmuskler og gøre dem i stand til at tåle belastningen, når man løber hårdt og længe. Andre sørger for at trække vejret dybt og roligt, mens de løber.

Forebyg sidestik

Ifølge eksperter i løbetræning er der 2 måder at forebygge sidestik på. Undgå at spise et stort måltid op til 3 timer før et løb, og byg træningen op, så du ikke overanstrenger dig. Det gælder særligt på den første del af løbeturen. “Nogle løbere lægger for hurtigt ud, hvilket bevirker, at man bliver stakåndet, ikke kommer ind i en god løberytme og dermed lettere stresser kroppen. Det kan give sidestik,” siger tidligere eliteløber Gitte Karlshøj, der er fysioterapeut i dag og leder af Team Danmarks idrætsklinik i Århus.

Gitte Karlshøj har selv døjet en del med sidestik. Ud over at undgå at spise før et løb, så drikker hun heller ikke i timen op til. Få minutter før løbeturen drikker hun i stedet 2-3 dl væske, hvilket i hendes tilfælde forebygger sidestik.

Hvis uheldet er ude

Er uheldet alligevel ude, er der ikke andet at gøre end at sætte farten ned og fokusere på åndedrættet eller helt holde op med at løbe i nogle minutter. Nogle kan få sidestik til at gå væk ved at knytte hænderne, og ifølge eksperter kan du også udspænde forsiden af kroppen, når du mærker smerterne. Du kan også trykke et par fingre op under ribbenskanten for at udspænde mellemgulvets muskulatur i forsøget på at få smerten til at gå væk.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: