Mennesker løber

Hvis du tænker, at din løbestil er dårlig og derfor mindre effektiv, så tager du måske fejl, viser et studie. 

© iStock

Dårlig løbestil kan sagtens være effektiv

Der er ingen sammenhæng mellem løbestil og løbeøkonomi, viser nyt studie.

9. april 2021 af Lasse Lyhne, Jesper U. Larsen og Christian Thestrup
Høj kadence, midtfodslanding, et stålsat blik og arme, der kører langs siden af kroppen som velsmurte stempler. Det er centrale elementer i det at løbe effektivt, ikke sandt? Det er i hvert fald den opfattelse, de fleste af os har, og – må vi nok indrømme – også én, vi selv af og til har promoveret i diverse artikler og guider. Og selvom den beskrevne løbestil bestemt er pænere og SER mere effektiv ud, så er den det ikke nødvendigvis. Det viser et studie publiceret i European Journal of Sport Science. 

Sidestik kan ødelægge enhver træningsglæde. Se her, hvordan du forebygger sidestik, og hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

Her målte forskere løbeøkonomien hos en stribe løbere, samtidig med at de filmede dem. De sendte så optagelserne til 121 løbetrænere og bad dem rangere løberne efter, hvem der løb mest effektivt. Her var tale om kompetente trænere med lange universitetsuddannelser og års praktisk erfaring. De kiggede grundigt efter og vurderede løberne efter bl.a. de kriterier, vi har beskrevet ovenfor, og ramte helt ved siden af. 82 pct. af trænerne fik 0 eller 1 rigtig, og kun 6 pct. formåede at rangordne mere end 3 løbere korrekt. Studiet bekræfter to andre studier, der blev lavet i 80’erne og i 00’erne, og som også kom frem til, at der ikke kunne sættes lighedstegn mellem bestemte træk i løbestilen og god løbeøkonomi. Vil man forvisse sig om dette, kan man se på maratondronningen Paula Radcliffe eller overveje, om det var på grund af sin svævende, graciøse løbestil, at den danske verdensklasseløber Carsten Jørgensen fik tildelt øgenavnet The Moose.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: