1. Du beholder dit svedige tøj på
Lige når du afslutter løbeturen er du varm. Det er derfor fristende at blive stående i det svedige løbetøj og snakke med løbevennerne eller gå i gang med andre gøremål. Problemet er, at så snart varmeproduktionen fra løbeturen ophører, bliver du lynhurtigt kold og dette forværres yderligere, hvis dit tøj er fugtigt af sved.
Kolde muskler er mere spændte og restituerer langsommere. Og da dit immunforsvar umiddelbart efter en hård træningstur desuden er svækket, så risikerer du også at fange en grim forkølelse eller anden infektion.
Sørg derfor for at skifte den våde trøje ud med en tør, og tag en tynd jakke på, der kan hjælpe dig med at holde vinden ude.
2. Du glemmer at drikke
Selv på en kølig dag sveder du op mod 1,5-2 liter i timen, når du løber. Det væsketab skal hurtigst muligt genoprettes. Får du ikke gjort det, så går det både ud over restitutionen og dit generelle velbefindende. Drik en halv liter vand lige efter træning, og drik løbende i timerne efter træning, så du samlet set får drukket 50 pct. mere væske, end du har tabt.
3. Du glemmer at spise
Umiddelbart efter løbeturen er din krop i særlig grad klar til at genopfylde de kulhydratdepoter, du har tømt ud i. Husk derfor at spise nogle kulhydrater efter træning. En enkel måde at gøre det på er at drikke en halv liter kakaomælk, der samtidigt også indeholder væske og protein. Dette er særligt vigtig, hvis du træner hver dag.
4. Du går i haven eller laver andet hårdt arbejde
Det her er den perfekte undskyldning, for det er alt for risikabelt at kaste sig over tungt arbejde efter en lang, hård løbetur. Muskler, led og sener er slidte - og belaster du dem yderligere ved eksempelvis at grave have, flytte for en ven eller flække brænde, så risikerer du en skade.
Allerværst er det at kaste sig over aktiviteter, man ikke er vant til, så pas på med en impulsiv fodboldkamp med vennerne.
Desværre er støvsugning, en tur med græsslåmaskinen og andre lavintense gøremål faktisk en god ide, da de fungerer som aktiv restitution.