Kvinde der løber på løbebånd.
© iStock

Derfor føles det hårdere at løbe på løbebånd

Et stort studie har undersøgt de fysiske og ikke mindst de mentale forskelle der er ved at løbe på løbebånd og landevej.

3. september 2019 af Redaktionen

Landevej eller løbebånd – hvad er forskellen? 

Ja ud over de helt åbenlyse, at det ene foregår ude og det andet inde, så er det faktisk noget, der har været diskuteret længe. Nogle har ment, at bevægelsesdynamikken må være helt anderledes på båndet, fordi det dybest set bare handler om at løfte benene, mens båndet kører under dig.

Andre har ment, at løb på bånd stort set er det samme som løb på asfalt, og at man ved at sætte båndet på en stigning på 1 pct. kan kompensere for båndets manglende vindmodstand. 

Nu giver et nyt stort metastudie i hvert fald en del af svaret, og det falder ud til fordel for dem, der mener, at båndet godt kan erstatte vejen en gang imellem, for der er ikke signifikante biomekaniske og fysiologiske forskelle på at løbe på landevej og på løbebånd, konkluderer forskerne efter at havesamlet op på 34 studier på området. 

Forskelle og ligheder på løbebånd og landevej

  • Ved moderat høj intensitet føles båndet hårdere end landevejen.
  • Topfarten var den samme på løbebånd og landevej.
  • Konditallet var ens på løbebånd og landevej.
  • Udholdenheden var bedre på landevej end på løbebånd.
  • Ved selvvalgt joggetempo løb testpersonerne langsommere på løbebånd end på landevej.

Med andre ord: Selvom der kan måles små forskelle, er effekten på kredsløb og muskler stort set den samme. Der, hvor forskerne til gengæld fandt en forskel, var på oplevelsen af at løbe på det roterende og det faste underlag. 

Når farten på båndet kom op, oplevede testpersonerne det som hårdere end løb udenfor, selvom de to ting målt på fysiologiske parametre var lige hårde. Når de løb langsomt, føltes båndet til gengæld lettere end landevejen. 

Til forskernes overraskelse lå testpersonernes tid til udmattelse - altså hvor længe de kunne løbe ved høj intensitet - højere på landevejen end på båndet, men igen kan det hænge sammen med, at den oplevede træthed var større end den reelle træthed på båndet. 

Kilde: Sports Medicine

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: