Mand løber rundt om søen
© iStock

Derfor forbedrer varieret løb din løbeform

Er du kørt fast i den samme, ensartede løberute? Så kan du drage fordel af at variere dit løb. Læs her, hvordan du gør.

19. september 2017 af Lasse Lyhne

Når du understimulerer kroppen...

Mange løbere tilbagelægger den samme tur i det samme tempo uge efter uge. Det er fint, hvis du vil holde dig sund, men det er skidt for formudviklingen. Den rykker sig nemlig kun, når den til stadighed bliver udfordret. Hvis ikke tilpasser den sig bare den belastning, du udsætter den for. Det betyder, at du hele tiden skal skrue på tempoet, distancen eller frekvensen i træningen.

Løsning

Prøv to gange om ugen at krydre din træning med højintens træning, der udfordrer din krop. Du skal helt op i det røde felt, og du skal lave så mange gentagelser, at syren pumper i hver eneste celle. Således presset i bund vil din krop i løbet af få uger kvittere med en øget kondition og syretolerance.

Tre benhårde træningspas, der effektivt rykker formen

1.Tabataintervaller

Her skal der spurtes igennem, for arbejdstiden er kun på 20 sekunder. Til gengæld er der også kun 10 sekunders hvil mellem hvert interval. Varm grundigt op, og fyr så 10 tabataintervaller af. Jog 5 minutter, og snup så 10 mere, hvor du virkelig hamrer afsted.

2. Pyramide

Løb en pyramide, hvor intervallerne er på 30 sek., 45 sek., 60 sek., 90 sek., 60 sek., 45 sek. og til sidst 30 sek. Hvil 30 sek. mellem hvert interval, og prøv at holde trykket gennem hvert eneste interval.

3. Progressive tempointervaller

Løb din tempotur med stigende fart. Gå efter at skære 5-10 sek. af hver km. Tag afsæt i dit 5-km-tempo, og løb den første kilometer 20 sek. langsommere end dette, den næste 10 sekunder langsommere, den tredje i 5-km-tempo og de sidste to henholdsvis 5 og 10 sekunder hurtigere. Afslut med 5 minutters roligt jog for at få ro på kroppen igen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: