Kvinde der træner.
© iStock

Derfor gør motion dig gladere end penge

Kan du ikke være millionær, så vær motionist. Træning er faktisk mere værd for det mentale velvære end mange penge, viser studie.

7. august 2019 af Redaktionen

Derfor gør motion gør dig lykkelig 

En tur på raceren sammen med cykelvennerne eller en løbetur i skoven på en lun sommeraften kan få humøret til at stige adskillige grader. Men kan motionens effekt på vores mentale velvære ligefrem hamle op med at få en fed løncheck ind på kontoen hver måned? 

Ja, noget tyder på det, hvis man skal tro et studie fra de anerkendte universiteter Yale og Oxford. 

Over en million voksne amerikanere blev bedt om at svare på, hvor ofte de havde følt sig mentalt utilpas i de seneste 30 dage, fx på grund af stress, depression eller følelsesmæssige problemer. 

Derudover skulle de svare på spørgsmål om deres fysiske aktivitetsniveau og indkomst. Personer, der motionerede regelmæssigt, havde det i gennemsnit mentalt dårligt 35 dage om året, mens de inaktive var i kulkælderen hele 53 dage. 

Da man så kiggede nærmere på sammenhængen mel lem indkomst, fysisk aktivitet og psyke, viste det sig, at en inaktiv person skulle tjene 25.000 dollars (ca. 165.000 kr.) mere end en motionist om året for at nå samme mentale velvære. 

Så for humørets skyld kan det måske bedre betale sig at snøre løbeskoene end at jagte en lønforhøjelse. 

Det sker i kroppen

Motion sætter gang i produktionen af en række naturlige ‘lykkepiller’ i kroppen:

  • Serotonin er et hormon, som påvirker alt lige fra humør og hukommelse til fordøjelsen. Det bliver primært produceret i tarmsystemet.
  • Endorfiner er kroppens naturlige smertestillende medicin. De produceres i centralnervesystemet og i hypofysen.
  • Dopamin kaldes belønningshormonet og spiller en aktiv rolle for bl.a. motivation. Når det bliver frigjort, får vi et rush. Det produceres af binyrerne og små grupper af specialiserede nerveceller, særligt i hjernen. 
  • Ud over at booste lykkehormonerne mindsker motion udskillelsen af stresshormonet kortisol. Det giver mindre stress og større overskud.

Kilde: The Lancet 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: