© iStockphoto

Derfor løber man mod urets retning

Fra løb til speedway og svingdøre. Hvorfor vil vi helst bevæge os mod urets retning?

23. juli 2019 af Christian Thestrup

Helt tilbage til de Antikkens Olympiske Lege i Oldtidens Grækenland har atleter løbet mod urets retning. Men hvorfor er det egentlig sådan? Jo, ligesom man kan være højrehåndet, kan man også være højrebenet – og det er de fleste. Hvis man løber mod uret på et atletikstadion, til rundbold eller baseball, er det derfor nemmere at tage længere skridt, hvis dit højre ben er yderst. Og så føles det bare mere naturligt og giver bedre balance, når du læner dig ind i svinget med det højre ben yderst.

I motorsport som NASCAR eller INDY 500 kører man også mod urets retning. Her skyldes det dog, at føreren sidder i venstre side af bilen, hvilket er mere sikkert, hvis bilen brager ind i barrieren. Den forklaring holder ikke helt i speedway, hvor man også kører mod urets retning, men måske er det simpelthen fordi, det er en tradition, der rækker helt tilbage til det gamle Rom, hvor man kørte kapløb med stridsvogne i Circus Maximus – mod urets retning.

Nogen mener, at det er af hensyn til tilskuerne. Ligesom vi læser fra venstre mod højre, virker det nemlig mere naturligt at følge personer, der bevæger sig fra venstre side, og i Hollywood-film kommer helten også altid ind fra venstre side, mens skurkene bruger højre.

Uanset hvad den oprindelige grund er, ligger det i dag så dybt i os, at vi sikkert ville komme til skade, hvis vi skulle gå ind i en svingdøre, der kørte med uret. Og hvis du går ned til en sø og ser, hvilken retning folk løber, vil ni ud af 10 løbere med garanti også løbe mod urets retning. Og det er jo egentlig meget smart, at det er så ens. Ellers skulle man jo til at løbe hjelm.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: