Kvinde der jogger.
© iStock

Det skal du vide om LIT

Bloktræningen består typisk af tre blokke samt evt. en introduktionsfase for nyere løbere. Den lavintense blok består af 2-3 ugers træning med fokus på rolige varighedstur.

9. august 2018 af Lasse Lyhne & Torben Rokkedal Lausch

Lavintens træning

Den lavintense blok består af 2-3 ugers træning med fokus på rolige varighedsture. Det vil sige længere pas på 30-90 minutter ved en lav intensitet, hvor du nogenlunde ubesværet kan føre en samtale. Løber du med pulsur, svarer det til 70-80 pct. af maks.-pulsen. 

Det er dog vigtigt, at du stadig vedligeholder de gevinster, du har opnået i HIT-blokken, og derfor skal du stadig fortsætte med at træne en gang HIT-træning om ugen i hele den lavintense periode. 

Skru den højintense træning sammen efter de principper, der er beskrevet under HIT-blokken. Formålet med LIT-blokkene er primært at lade kroppen restituere og bygge sig stærkere oven på den forudgående hårde træning og dermed blive klar til næste hårde blok. 

Du kan, hvis du føler dig frisk, gradvist øge længden på turene i LIT-fasen. Det vil styrke udholdenheden og fedtforbrændingen og give tilpasninger i de aktive muskler, der gavner evnen til at klø på i lang tid. Men pres ikke kroppen her.

Sådan gør du: LIT-træningen er enkel. Det handler om at træne roligt og kontinuerligt ved lav intensitet (omkring 75 pct. af maks.-pulsen). Løb gerne på blødt underlag, og undlad at presse tempoet op. Afhængigt af din træningstilstand og erfaring kan turene vare fra 30 til 120 minutter. Husk stadig den ugentlige højintense træningsomgang.

Hvor meget: Det afhænger helt af træningstilstand. Relativt nye atleter kan nøjes med 2 timers træning om ugen fordelt ud på 3-4 ture, mens meget garvede løbere kan klare helt op til 10 timers træning fordelt på 10-12 træningspas.

Eksempel på uge i LIT-blokken

Mandag: Let løbetur på 30-60 min.
Tirsdag: Fri (eller let løbetur, 20-45 min.).
Onsdag: 15 min. opvarmning. Intervaltræning i fx 5 x 4 min.
Torsdag: Fri (eller let løbetur, 20-45 min.).
Fredag: Let løbetur på 30-60 min., evt. efterfulgt af styrketræning.
Lørdag: Fri.
Søndag: Let løbetur på 45-120 min. 

Sådan træner du i blokke. Bliv klogere på, hvordan du konkret bruger de andre blokke, HIT (Højintens træning) og MIT (Moderat intens træning). 

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.

Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: