Det sker der med din krop i kulden

Hvorfor bliver fingrene følelsesløse i kulden? Og hvorfor får man ondt i lungerne? Se her, hvad der sker i din krop, når du løber i kulden.

27. januar 2019 af Christian Thestrup


Følelsesløse fingre og tæer

Dine fingre og tæer er særligt udsatte i kulden. Det skyldes, at den kolde luft får de små blodkar til at trække sig sammen, og kroppen koncentrerer blodcirkulationen rundt om de vitale organer som hjerte og lunger. Når man hører om folk, der har fået forfrysninger, er det af samme grund også næsten altid de perifere kropsdele som fingre, tæer, ører og næse, der er tale om.

Din næse løber

Den kolde luft på din løbetur er generelt meget tør. Når du trækker vejret, vil den derfor begynde at udtørre dine slimhinder, og for at modvirke dette skruer kroppen op for væskeproduktionen – og ofte for meget. Derfor vil du hurtigt mærke, at din næse begynder at dryppe.

Du får ondt i lungerne

Mange folk tror, at deres lunger fryser til is, hvis de løber ude i kulden om vinteren. Det passer dog ikke. Kroppen er nemlig fantastisk til at opvarme den kolde luft, inden den kommer så langt. Hvis du får en brændende følelse i lungerne, skyldes det primært, at den tørre luft udtørrer dit luftrør. Det har altså ikke direkte noget med kulden at gøre, og du vil kunne opleve det samme, hvis du løber i en varm ørken, hvor luften også er meget tør.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: