© Colourbox

Fire klassiske fejl i løb

Det kræver disciplin og træningsflid at træne op til maraton. Vi guider dig her uden om de værste træningsfaldgruber.

29. februar 2012 af Bjarke Kobberø

For mange og for lange ture Et maraton er langt, og det er derfor en almindelig antagelse, at der skal trænes langt. Mange begiver sig derfor ud på 2½-3-timersløbeture hver weekend. Problemet ved de lange ture er, at de forøger din skadesrisiko, og at de slider voldsomt på kroppen. Det betyder, at du vil savne overskud til resten af ugens træning og dermed gå glip af effekterne af den. Stol i stedet trygt på strategien med en lang tur hver anden weekend og ikke meget over 2 timer som det længste.

Forsømt væskestrategi Du skal indtage en del energi under et maratonløb for ikke at møde muren. Det kræver tilvænning at få kroppen til at modtage energi under løb. Det er derfor afgørende, at du bruger ugens lange træningstur på at træne væske- og energiindtag. Dermed finder du også ud af, hvor hård en sukkerblanding du kan tåle, og om der er nogle typer energi, din krop ikke er glad for.

Svede/fryseturen Træner du op til et maraton til foråret eller sommer, kommer mange af dine træningsture til at foregå i vinterkulden. Det kræver lidt ekstra af påklædningen. Ofte vil du fryse, når du løber af sted. Efter nogle km vil du have fået varmen, mens du på lange ture og især i blæsevejr kan begynde at fryse igen sidst på turen. Gå derfor efter tøj, hvor temperaturen kan reguleres. En jakke med gode ventilationsmuligheder samt hue og handsker, du kan tage af og på, giver gode muligheder for at regulere varmen.

AVS! Husk at sætte plastre over dine brystvorter, smør armhuler og skridt med vaseline, når du løber langt, og vær sikker på, at det tøj, du løber i, er behageligt og ikke gnaver. Det er ikke specielt fordrende at løbe med sviende armhuer og blødende brystvorter. Brug hellere energien på at løbe.

Muren

Det er svært at sige maraton uden også at sige muren. Helt konkret dækker muren over et punkt, hvor kroppens sukkerdepoter er helt tømt, og der praktisk talt kun kan køres på fedtforbrænding. Hemmeligheden er derfor noget så simpelt som ikke at løbe tør for kulhydrat! Dette gøres ved at indtage nok kulhydrat under maratonløbet: Drik derfor en kop energidrik for hver 5 km, også selvom du ikke føler dig tørstig eller træt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: