© Jakob Helbig

Forskellige typer fartleg

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan fartlegen kan skrues sammen.

11. november 2020 af Bjarke Kobberø

Det er dog en god idé at tilpasse træningen til dit temperament og dit formål med træningen. Find inspiration her.

Legebarnet

Du kaster dig ud i træningen uden nogen konkret plan og løber udelukkende efter humør. Find punkter undervejs på din løbetur, som du løber hurtigt hen til med efterfølgende roligt jog, indtil næste hurtige løb sættes i gang. Giv den gerne gas op ad de bakker, du møder.

Fordele: Gør træningen til en leg og får dig til at glemme, hvor langt og hurtigt du løber. Resultatet er, at du får fyret en fantastisk omgang intensiv træning af med fornemmelsen af, at tiden og distancen er fløjet af sted. 

Bedst egnet til: Løberen, der savner variation i sin træning eller finder det kedeligt og demotiverende bare at løbe derudad i et jævnt tempo.

Se Aktiv Trænings fartlegsprogram for begyndere Se Aktiv Trænings fartlegsprogram for øvede

Den sociale

Leg kongens efterfølger med dine løbemakkere. I skiftes til at bestemme, hvortil eller hvor lang tid der skal løbes hurtigt. Alle tilbagelægger det valgte interval i et tempo, der er passende til deres mål med træningen, hvorefter alle samles igen, inden den næste i gruppen bestemmer det næste interval.

Fordele: Der kan trænes sammen som gruppe, hvorved motivationen og de sociale aspekter til fulde tilgodeses. Alle har indflydelse på træningen, og det giver en strålende afveksling i træningen. 

Bedst egnet til: Til løberne, der er del af en fast træningsgruppe eller ønsker at træne sammen på trods af forskelle i niveau.

Eventyreren 

Der løbes i skoven eller terrænet, og tempoet varieres med fx hurtigt løb op ad bakker, hurtig slalom mellem træer og forhindringsløb over små bække, væltede træstammer og andre udfordringer, du finder på din vej.

Fordele: Giver din træning nyt liv og udfordrer din krop på en anden måde, end den er vant til, ved primært at foregå i ujævnt og kuperet terræn. 

Bedst egnet til: Den mere rutinerede løber, der har kendskab til intensiv træning, men søger nye udfordringer og afveksling.

Den elitære

Det er nøje planlagt på forhånd, hvor mange og hvor lange perioder der skal løbes, samt hvad tempoet i disse perioder skal være. 

Fordele: Træningen tager udgangspunkt i en konkret målsætning og ønsket træningseffekt, fx løb i det ønskede konkurrencetempo for kommende motionsløb eller kortere perioder med højere intensitet, hvor der lægges pres på det muskulære system, og du bliver bedre til at løbe med syre i benene. 

Bedst egnet til: Løberen, der motiveres af at have et helt konkret mål for den enkelte træningssession samt træner målrettet mod et bestemt resultat i et givent løb.

Begynderen

Varigheden af de enkelte løbeperioder bestemmes af, hvor lang tid du kan opretholde et jævnt løbetempo uden at gå helt kold. De indlagte pauser med rask gang/helt rolig jog sikrer, at den samlede træningsmængde i det enkelte træningspas øges, og giver samtidig motivationen et boost ved at sikre en masse succesoplevelser, når der kontinuerligt løbes længere og/eller hurtigere. 

Fordele: Den perfekte måde at komme i gang med løbetræningen på, hvis du ikke er i stand til at tilbagelægge længere distancer uden at føle, at alle indvolde efter 600 m er på vej ud af kroppen. 

Bedst egnet til: Den helt urutinerede løber eller udøveren, der finder længerevarende, jævnt løb monotont og kedeligt.

Gambleren

Løb stærkt mellem lyskryds, og sats på, at de er røde, når du når frem. Skifter de til grønt, må du bare holde dampen oppe.

Fordele: Du får presset dine grænser og udfordret dig selv ved måske at skulle holde tempoet oppe længere, end du oprindeligt havde tænkt dig. 

Bedst egnet til: Løberen, der har svært ved at presse sig selv eller ønsker at udfordre sig selv og sine grænser.

Bakken er din bedste ven

Bakker er hårde, men de er guld værd for din løbeform. Bakkerne booster konditionen, styrker dine løbemuskler og gør dig hurtigere. Brug bakkerne i din fartleg, og lad dem bestemme, hvor når farten skal i vejret.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: