© iStock

Forskning: Du bliver klog af at løbe

Din løbetur er ikke bare sund - den gør dig også klog.

2. januar 2019 af Anna Sjøstrøm

Det kan være en rigtig god investering at finde løbeskoene frem. Det er nemlig ikke bare godt for din kondition og forbrænding, det er også en rigtig god måde at holde hjernen skarp på.

Ny forskning fra University of Arizona har nemlig vist, at hjernen skærpes ved løbeture, og at det endda kan være ekstra fordelagtigt at få klaret løbeturen om morgenen.

Påvirker hjernens aktivitetsniveau

Studiet fra Arizona har undersøgt henholdsvis 11 veltrænede og 11 utrænede mænd i alderen 18 til 25. Grunden til, at studiet udelukkende baserede sig på mænd er, at kvinders menstruationscyklus kan have en effekt på det fysiske og mentale velbefindende. I studiet benyttede forskerne sig af spørgeskemaer og matematiske udregninger for at finde ud af deltagernes fysiske aktivitetsniveau.

Efterfølgende blev hver enkelt deltager MR-scannet for at undersøge aktivitetsniveauet i forskellige dele af hjernen.

Løb om morgenen

Resultaterne viste, at løberne havde et højere aktivitetsniveau i den del af hjernen, der varetager beslutninger, planlægning og hukommelse end de personer, der ikke løb. Det er altså primært tankefunktioner, som stimuleres ved løbeture, og som kan være brugbare i mange forskellige sammenhænge.

Derfor kan du med fordel løbe dine ture om morgenen, så din hjerne er i topform, og du er klar til at tage beslutninger og holde overblik.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: