Mand der løber i en tunnel.


© iStock

Guide til dit hurtigste motionsløb

Træningen er så godt som afsluttet – nu mangler bare den sidste vigtige opladning før motionsløbet. Vi viser dig her, hvordan du hviler, spiser og drikker dig hurtigere, og ikke mindst hvordan du disponerer dit løb perfekt.

28. februar 2019 af Peter Bollerup

Bliv en hurtigere løber 

Det er de små, fine justeringer, som bliver afgørende i din jagt på en ny personlig rekord. Vi har samlet 8 tips, der kan hjælpe dig med at blive endnu hurtigere til dit næste løb. 

1. Trap ned

Instinktivt har man lyst til at give træningen en ekstra skalle i dagene op til løbet for at blive helt skarp. Men faktisk skal du gøre lige modsat. Allerede et par uger inden 5-10-km-løb – og tre uger inden længere distancer – skal du drosle ned. Skær gradvist i antallet af kilometer, men fasthold intensiteten. Hold dig den sidste uge til 2-3 korte, men raske ture, hvor du tester dit målsætningstempo i korte intervaller.

2. Spis klogt

“Det er snart race day, så jeg må hellere få carboloadet i en fart!” Sådan tænker mange løbere og fylder sig med abnorme mængder kulhydrater i dagene inden løbet. Grundtanken er rigtig nok, men mange spiser meget mere, end kroppen har gavn af. Det resulterer ofte i mavekneb og en tung og dvask krop. Spis derimod lidt ekstra kulhydrater udmiddelbart efter træning, og udnyt ‘det åbne vindue’. På den måde ryger sukkeret direkte ud i dine muskler og lagres som brændstof til løbsdagen.

3. Få energi og væske

Når kroppen har været i gang i mere end en times tid, begynder den så småt at brænde sit kulhydratdepot op og går over til fedtforbrænding, som er knap så effektivt. Du kan derfor efter 70-80 minutter indtage en lille gel ved væskedepoterne, når der er behov for det, og skylle efter med en kop vand.


4. Klæd dig køligt

Medmindre det er permafrost, eller du befinder dig i polaregne, så skal du passe på ikke at klæde dig for varmt. Bliver du først overophedet, så ryger alle chancer for at løbe en ny PR. Er det ikke koldere end 10-12 grader, er shorts og T-shirt ofte nok. Tag evt. en gammel trøje på, som du smider kort før start.

5. Undgå fartøgninger

Når starten er gået, kan man have tendens til hurtigt at accelerere farten for at vise, hvad man kan. Det kan dog koste dyrt til sidst. I stedet går vejen til ny personlig rekord gennem så stabilt og energibesparende et tempo som muligt. Så hav is i maven, og spar på kræfterne.

6. Spar energi til slutspurten

Selvom formen er i top, og du har masser af energi, så er tålmodighed en dyd. Man kan sagtens løbe derude og være bange for, at man ikke når at fyre alt sit krudt af. Men bare rolig, du skal nok nå det! Hold dig til dit planlagte tempo, og skru så op for farten på de sidste 2-3 kilometer – eller måske bare de sidste 200 meter før målstregen.

7. Offensiv placering

Skal du løbe en ny PR hjem, så nytter det ikke, at du står nede bagerst i feltet og skal bruge de første tre km på at zigzagge dig op gennem feltet. Stil dig fremme i den startgruppe, som passer til dit niveau, eller sjus dig frem til, hvor det cirka er. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: