Sådan undgår du faldgruberne ved halvmaraton

Der er mange sten på vejen frem mod et halvmaraton. Lær af andres fejl og undgå de mange faldgruber, som løbere før dig er faldet i.

25. januar 2013

Faldbruber - Begynderen

• Du går så hurtigt frem, at kroppens led og sener ikke når at vænne sig til belastningen. De er nemlig længere tid om at blive bygget op, end konditionen er. Du risikerer derfor at blive skadet, hvis du kun lader konditionen styre træningsmængden.

• Du løber alt for hurtigt, så træningen opleves unødvendigt anstrengende. Er du i starten af din løbekarriere, bør du øve dig i at løbe så tilpas langsomt, at du aldrig bliver stakåndet. Acceptér, hvis det kræver sneglefart. Med tiden skal du nok få mere tempo på.

• Du starter ud i dårligt fodtøj, fordi du ikke vil bruge for mange penge på skoene. Dårligt udstyr forringer ikke kun løbeoplevelsen, men øger risikoen for skader. Vil du være sikker på at få de rette løbesko, så kan du få lavet en løbestilstest i din lokale løbebutik.

LÆS OGSÅ: Halvmarathon FAQ - sådan forbereder du dig til løbet

Faldgruber - Intervaller

• Du sjusker med opvarmningen. En grundig opvarmning beskytter dig både mod skader og løfter kroppens arbejdstemperatur, så du har lettere ved at ramme den korrekte intensitet.

• Du forsømmer at tilpasse hastigheden efter intervallets længde. Mange angriber hvert interval som én lang spurt og syrer derfor til undervejs. Kunsten er ikke at spurte, men at finde det hårdest mulige tempo, som du kan holde hele vejen.

PRØV OGSÅ: Beregn halvmarathon-tider ud fra din 5 km tid

• Du løber for hurtigt på de første intervaller. Det gælder om at disponere kræfterne, så hvert interval gennemføres med samme hastighed. Hold hellere lidt igen på de første intervaller, så du er sikker på at gennemføre dem alle i samme stabile tempo.

Faldgruber - Langture

• Du går sukkerkold undervejs. En lang løbetur sluger masser af energi. Derfor er det vigtigt, at du tanker op med et solidt måltid mad 2-3 timer inden løbeturen. Skal du ud at løbe rigtig langt, kan du med fordel medbringe et væskebælte med energidrik, som du drikker lidt af hvert kvarter. Det forhindrer dehydrering og sukkermangel – og så øver du rutinen før selve løbet.

Faldgruber - Restitution

• Du forsømmer at hvile. Det er hårdt at løbe lange ture. Det er derfor vigtigt, at du kan afse tid til at slappe af oven på de ekstra lange træningsture. Restitution gør stærk og er vigtigt for at bygge musklerne op. En travl hverdag med stress og jag går mærkbart ud over restitutionen, og det vil i sidste ende også påvirke din form.

Vil du i halvmaraton-form?

Log ind og få et skræddersyet halvmaraton-program til både novicen, motionisten og løbeveteranen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: