Kvinder, der løber intervaller
Hvad bør man gøre?

Du har måske mest af alt lyst til at smide dig i græsset efter et hårdt interval, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning. 

© Foto: iStock

Intervaltræning: Skal jeg stå eller gå i pauserne?

Er det mest optimalt at stå stille, gå eller løbe langsomt i pauserne mellem løbeintervallerne?

24. september 2022 af Redaktionen

Det er et godt spørgsmål, for mens der er skrevet tykke bøger om, hvordan du skal løbe intervaller, får pauserne sjældent meget opmærksomhed. Hvordan du skal gribe pauserne an, afhænger af, hvilken type intervaller du løber – og hvad du vil opnå. 

Fire slags pauser 

 • STÅ
  Den stående pause bør du kun bruge ved helt korte intervaller med korte pauser under 60 sek. Hvis du står stille længere end et minut, begynder dine muskler og led nemlig at blive stive, og det kan påvirke kvaliteten af dit næste interval.

 • GÅ
  Gåpausen, hvor du stille og roligt trasker rundt mellem inter­ vallerne, er den mest oplagte pauseform. Den er velegnet til alle slags intervaller. Brug den fx, når du løber intervaller af 2­5 minutters varighed og med 1­3 minutters pause imellem hver.

 • JOG
  Helt stille og rolig jog er et godt valg til lidt længere intervaller – eller intervaller med meget lange pauser. Det kan fx være, når du løber tærskel­ intervaller på 3 x 3 km med 3 minutters pause imellem. Det er også en fordel på kolde dage, hvor du vil undgå at fryse.

 • LØB
  Det kan faktisk give mening at løbe i et relativt frisk tempo i pausen. Den konstante vekslen mellem høj fart og halvhøj fart gavner din udholdenhed og evne til at presse dig selv. Men træningen får mere karakter af tempoløb end klas­ sisk intervaltræning. 

Er du flere måneder fra dagen, hvor din form skal toppe, kan du i øvrigt vælge at jogge i alle intervalpauser – uanset hvor hårde de er – for at få lidt flere kilometer i benene. En måned før løbet kan du begynde at overholde pauseregler og få topkvalitet i dine intervaller.

Læs også andre artikler om intervaller her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: