Marathonløbere set fra oven
© iStock

Langdistanceløberen: Sådan gør jeg før et halvmarathon

Selvom man ikke kan forbedre sin form lige før et løb, er de sidste 24 timer inden startskuddet alligevel afgørende for, hvor godt du præsterer. Vi har spurgt vores løbeskribent, hvordan han forbereder sig døgnet før et halvmarathon.

20. september 2022 af Lasse Lyhne

24 timer før

Jeg prøver at få sovet godt de sidste dage op til løbet. Derudover prøver jeg drikke at jævnt over dagen og spise få men relativt mange måltider, så depoterne bliver fyldt, uden at jeg bliver proppet.

20 timer før

Jeg løber typisk en lille tur bare 3-4 km i helt roligt tempo. Jeg slutter med en 3-4 accelerationer over ca. 100 meter for lige at skærpe kroppen. Hvis jeg ikke løber, går eller cykler jeg en lille tur, men ikke mere end 20 minutter, for min krop bliver tung og stiv af at ligge på sofaen.

18 timer før

Jeg finder konkurrencetøjet frem og pakker min taske. Jeg er altid usikker på, hvilket tøj og hvilke sko jeg skal løbe i, så jeg tager ekstra meget med.

"Jeg plejer at stå op fire timer før løbsstart. Jeg drikker en halv liter vand eller energidrik, ligesom jeg typisk spiser en lille portion havregrød med rosiner."

Langdistanceløber Lasse Lyhne.

16 timer før

Jeg spiser ris og kylling til aften. Det mætter og ligger let i maven, og så er det efterhånden et ritual, som er blevet en del af min mentale forberedelse.


12 timer før

Jeg spiser typisk lidt yoghurt eller is eller andet mælkeprodukt, inden jeg går i seng, så jeg ikke føler mig sulten.

4 timer før

Jeg plejer at stå op fire timer før løbsstart. Jeg drikker en halv liter vand eller energidrik, ligesom jeg typisk spiser en lille portion havregrød med rosiner. Depoterne er allerede fyldte, så det handler bare om at få lidt i maven.

2,5-3 timer før

Jeg drikker dagens tredje og sidste kop kaffe og sørger for at komme på toilettet.

© iStock

2 timer før

Jeg vil gerne være der i god tid. Jeg fylder en flaske med energidrik, griber tasken og tager afsted. Hvis jeg kan, lytter jeg til musik. Jeg har lavet en playliste med energigivende musik. Der er en del storladen 80er rock, kan jeg afsløre.

1,5 time før

Jeg får afleveret min bagage. Egentligt vil jeg helst først skifte til konkurrencetøj og sko efter opvarmningen, men til et stort løb kan det ikke rigtig lade sig gøre.

1 time før

Jeg jogger i 10-15 minutter, så kroppen bliver varm. De sidste 2-3 minutter af opvarmningen løber jeg i relativt højt, men stadig kontrolleret tempo. Herefter laver jeg lidt koordinationsøvelser, typisk sidelænsløb, knæløft og hælspark - og til sidst 3 accelerationer.

15 minutter før

Jeg venter så længe som muligt med at få tisset af. Så melder tissetrangen sig ikke så hurtigt igen.

10 minutter før

Jeg finder min plads i startboksen. Hilser på de andre og ønsker godt løb. Tjekker, at uret er indstillet som det skal. Prøver at slappe af i kroppen og fokuserer indad. Og så er jeg klar til start! 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: