Kvinde der er klar til at løbe
© iStock

Lav den perfekte testrute

Vi har fundet 5 vigtige ting, som du skal tænke over, når du planlægger din testrute.

15. maj 2019 af Lasse Lyhne

Planlæg din testrute 

Din testrutes længde afhænger af, hvilken distance du træner frem imod. Men der er alligevel en række generelle overvejelser, du skal gøre dig, når du sammensætter din rute. 

Generelt gælder det om at gøre forholdene under testløbet så ens som muligt fra gang til gang. Du skal derfor så vidt muligt forsøge at minimere de udefrakommende faktorer, der kan påvirke dit resultat.

Her får du de 5 vigtigste ting du skal huske, når du planlægger din rute:

1. Trafikfri 

Ruten skal så vidt muligt være fri for trafik. Trafik forstyrrer din løberytme og dit fokus, og det koster fart, hvis du skal tage hensyn til andre trafikanter.

2. Rundstrækning 

En rundstrækning er klart at foretrække, da fx vindforholdene her nogenlunde vil udligne sig i løbet af rundstrækningen, og du vil løbe lige meget op og ned. Derudover er det også praktisk, at du slutter, hvor du starter, da du så kan have en ekstra trøje, en vandflaske og lidt energi liggende her.

3. Afskærmet

Du kan ikke satse på at løbe under de præcis samme vindforhold, hver gang du løber din testrute, så prøv at lægge din rute, så den er så afskærmet for vinden som muligt, dvs. ligger i læ af træer eller bygninger. Undlad også at løbe på de mest blæsende dage.

4. Fast underlag 

Blødere underlag som grus og jord påvirkes af regn og bliver tungere, blødere og glattere, når det er vådt. Det gør, at tempoet dykker, selvom intensiteten er den samme. Det er ikke godt på testruten – gå derfor efter en rute med et fast underlag som fx asfalt eller meget hårdt stampet grus.

5. Uden kryds

Din testrute skal kunne løbes i et stræk uden stop. Det er netop den vedholdende, kværnende indsats, det handler om. Din rute skal derfor være uden lysreguleringer, store veje, der skal krydses, eller andet, der kræver, at du stopper eller sætter farten ned.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: