Løb - hvad er fordelen ved en hare?

Ved store løbestævner snakker de altid om ‘harer’, som løber foran de bedste løbere. Hvorfor er der løbere, der bruger en hare? Og må en hare fx godt vinde et løb?

Haren er en såkaldt temposætter. Hans opgave er at holde en bestemt fart i et løb og gøre det nemmere for eliteløberne, så de ikke selv skal koncentrere sig om tempoet. Samtidig kan eliten sågar få lidt ekstra læ.

En hare løber typisk kun noget af vejen, og planen er, at han falder fra inden afgørelsen. Til de store marathonløb er det meget brugt, og her kan de bedste løbere fx have flere harer omkring sig i op mod 25-30 km.

Det sker en sjælden gang, at en hare rent faktisk vinder et løb. Det skete fx ved et stort halvmarathon i juni i den tjekkiske by Olomouc. Her var der lagt op til en stor duel mellem kenyanerne Wilson Kipsang og Dennis Kimetto (tidligere og nuværende verdensrekordholder på marathon). Men det blev den ukendte hare Geoffrey Ronoh, som snuppede sejren til sidst.

Før løbet i Olomouc havde Ronoh blot en sjetteplads i et indisk marathonløb på sit CV. Ronoh var hyret af Kipsang til at holde et verdensrekordtempo, og de to havde trænet sammen op til løbet i Tjekkiet. Kipsang havde bedt Ronoh om at runde de første 10 km i 28:20 min., hvilket lykkedes med en mellemtid på 28:15 min. Kipsang skulle herefter fortsætte alene, men den uerfarne hare holdt ud. Og ved 15 km satte Ronoh så i stedet Wilson Kipsang.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvordan beskytter du dig mod solen under træning?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: