Mand løber på løbebånd Indendørs Sveder Grøn t-shirt Hårdt Halvtotal
© Jakob Helbig

Løbebånd

Løbebåndet gør det muligt at træne super struktureret uafhængigt af vejrlig. Desuden er det god og skånsom løbetræning.

4. november 2011 af Torbjørn Sindballe

Løbebåndet gør det muligt at styre træningen ned til mindste detalje. Du kan træne alle de samme elementer, du træner på landevejen eller skovstierne. Alt fra intervaltræning til tempo- og distancepas kan med lethed udføres på løbebånd. Mange oplever et kick ved at kunne dosere træningen nøjagtigt og hele tiden få en meget præcis tilbagemelding på deres formfremgang uden at skulle tage hensyn til vind, vejr, bakker og underlag.

Vil du sammenligne hastigheder på løbebåndet med din fart udenfor, er det dog nødvendigt at løbe med hældning for at kompensere for den manglende vindmodstand. Løb med 1 pct. stigning, hvis du løber ca. 10 km/t., og 1,5 pct., hvis du løber 15 km/t.

LÆS OGSÅ: Sådan træner du på løbebåndet

Perfekt bakketræning Ud over alle de elementer, du træner på landevejen, på stadion eller i skoven, har løbebåndet også nogle muligheder, du ikke finder andre steder. Du kan fx designe lige den ruteprofil, du vil. Hvis du er på udkig efter en 400 m lang bakke med en hældningsgrad på 12 pct. til dine bakkeintervaller, men bor på det flade Amager eller i Sønderjylland, kan du indstille dit løbebånd til lige præcis det.

Skal du løbe et kuperet løb i udlandet, kan du simulere ruteprofilen på løbebåndet og dermed træne mere specifikt end på landevejen.

Færre skader En anden fordel ved løbebåndet er, at båndets lidt eftergivende underlag er med til at nedsætte belastningen på led og sener. Mange topløbere bruger derfor båndet i deres træning for at kunne træne mere uden at blive skadet. Det mest kendte eksempel på det er den tidligere norske verdensrekordholder Ingrid Kristiansen, der løb op mod 10 ugentlige træningspas på løbebåndet.

De seneste år har en ny generation af løbebånd set dagens lys. Zero G hedder det, og det gør det muligt at træne ophængt i en luftpudeanordning, så man kan vælge at løbe med fx 70 pct. af sin kropsvægt. Derved kan man træne ved meget høje hastigheder over længere tid uden at blive skadet. Men det er ikke noget, du finder i alle fitnesscentre.

Varmetræning Skal du konkurrere i varme omgivelser, eller skal du bare på ferie sydover, vil træning på løbebåndet give dig endnu en fordel med i bagagen. Den høje temperatur indenfor og den manglende vindafkøling vil give en betydelig varmetilvænningseffekt. Det gør det meget nemmere at præstere i varme omgivelser, end hvis du kun er vant til at træne udenfor i vinterkulden. Husk dog at få nok at drikke, når du løber indendørs.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: