Du kan både løbe langture, tempoture og klassiske intervaller på båndet, men det er også meget velegnet til mere specialiseret træning. Her har vi defineret en række træningsmål og viser dig, hvordan du opnår dem.
Jeg vil smide nogle kilo Skal du i gang med at løbe, og vil du gerne smide nogle kilo, er løbebåndet et godt valg. Det eftergivende underlag og den mindre belastning på musklerne reducerer risikoen for skader. Samtidig kan du sammensætte et gå- og løbeprogram, der får dig sikkert i gang.
Ved at udnytte muligheden for at gå op ad bakke kan du lægge en hel del til intensiteten, når du går, og dermed øge effekten på både form og vægttab. Du har også mulighed for at styre træningen præcist efter din krop, så du undgår at ende udmattet og ukørt langt væk hjemmefra. Et godt program for dig, der vil tabe dig, kunne være:
Jeg vil øve temposkift I et løb vil du ofte skulle skifte tempo undervejs, i takt med at vejen går op eller ned, eller der rykkes i feltet. Samtidigt er løb med temposkift hamrende effektivt, når du skal udvikle din tempofornemmelse, så du har nemmere ved at tøjle tempoet i starten af et løb. Endelig styrker træning af temposkift evnen til at øge farten, selvom du er træt.
På båndet er det oplagt at løbe en længere, progressiv tur, hvor du for hver km øger farten med 0,5 km/t. Alternativt kan du løbe et såkaldt miksinterval:
Jeg vil være hurtigere Løbebåndet er eminent til hurtigheds- og koordinationstræning, hvor du træner evnen til at tage hurtigere skridt. Det vil forbedre din løbeteknik og gøre, at du løber mere energiøkonomisk. Træningen kan skrues sammen på flere måder.
En meget populær metode er at indstille båndet på en meget høj hastighed og hoppe af og på båndet i korte intervaller. Mellem intervallerne holder du en såkaldt straddle-pause, hvor du står over skrævs på båndet.
Hvis farten er meget høj, gerne over 20 km/t., vil træningen også have effekt på konditionen. Sådan kan et træningspas se ud:
Jeg vil være stærkere Muligheden for at arbejde med nogle meget stejle hældninger gør løbebåndet eminent, hvis løbestyrken skal forbedres. Så snart vejen går opad, stilles der store krav til musklerne i baller og lår. Øget styrke gør dig til en mere spændstig løber og betyder, at du skal bruge mindre energi på at bringe dig fremad ved en given hastighed. Det er oplagt at løbe bakkeintervaller på båndet.
Du kan løbe korte, højintense intervaller med stejl hældning for øget styrke: Start med at jogge i 10 minutter for at blive varm. Herefter løber du: