Folk, der løber på løbebånd

Løb minimum én ugentlig løbetur i det fri, da bevægelsesmønsteret på båndet ikke kan overføres 1:1 til udendørsløb.

© iStock

Sådan løber du effektivt på løbebåndet

Føler du, at du løber bare for at løbe på løbebåndet? Så kan det faktisk betale sig at løbe kontrolleret og efter bestemte træningspas afhængig af dit mål med løbetræning. Her får du 4 gode pas til løbebåndet.

15. april 2019 af Hans Westhausen Gottlieb

Hvilke træningspas er bedst til løbebåndet?

SVAR: Løbebåndet egner sig bedst til at få fart i benene med intensive pas som fx intervaller og progressivt løb frem for langsomme langture. Gem langturene i malende tempo til skoven, for på båndet bliver de simpelthen for kedelige i længden og for ensidige i bevægelsesmønsteret og belastningen af kroppen.

4 gode pas på løbebåndet 

Intervaller 

Træner kondi og syretolerance.

  • Løb 9 perioder a 2-3 min. Hver anden periode gøres hård ved at skrue op for hastigheden, og hver anden periode er helt rolig jog, hvor der løbes uden hældning og i et roligt tempo. Øg enten hastighed eller hældning for hver af de 5 hårde perioder, så disse bliver gradvist hårdere. 

Bakkeløb

Træner power, fart og syretolerance.

  • Sæt hældningen til 2-8 grader, og giv den gas i intervaller a 30 sek. til 4 min.

  • Skift mellem: mange korte sprinter (fx 10 x 1 min. med 5-8 grader), færre, men længere intervaller (fx 4 x 4 min. med 2-3 grader) og et skarpt miks, fx skiftevis 2 min. med 3-6 grader og 30 sek. med 6-8 grader.

Pace-træning

Træner rytme og disponeringsevne.

  • Løb i dit målsætningstempo for et fremtidigt motionsløb (ønsker du fx at løbe 10 km på 50 minutter, sætter du båndet til 12 km/t.). Løb herefter 2 x 1/3 af din løbsdistance (medmindre du skal løbe maraton). Skal du løbe 10 km, løber du altså 2 x 3,3 km. Sæt hældningen på 1 grad.

Progressiv træning

Træner disponeringsevne.

  • Start med at løbe i et roligt tempo. Hver gang du har løbet 500 meter, øger du tempoet med 0,5 km/t. Fortsæt, indtil det er hårdt, men ikke helt udmattende.

  • Skal det være mere udfordrende, så kan du øge tempoet med 1 km/t. hver halve kilometer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: