© iStock

8 genveje til bedre løbestil

Få 8 konkrete tips til at forbedre din løbestil og tjek om din løbestil er ok.

  1. Løb intervaller. Særligt korte sprintintervaller og bakkesprinter a 25-40 sekunder har vist sig at kunne forbedre løbestilen. Når man løber i højt tempo, vil man naturligt træne forfodslandinger, skridtfrekvens og brugen af armene som fremdriftsværktøj.

  2. Træn kropskernen. En stærk kropskerne, altså muskulaturen i mave og ryg, forebygger, at du synker sammen, når trætheden rammer. Kroppens muskler og sener er forbundet og udgør et elastisk system. Jo stærkere elastikker, jo mindre energitab sker der i dem. Husk derfor at træne mave og ryg. Det behøver ikke at tage lang tid. 10-15 minutters træning på stuegulvet efter løbetræningen er nok.

  3. Træn koordination. Ved at øve kroppen i at lave optimale bevægelsesmønstre vil den langsomt ubevidst gøre det automatisk, når du løber. De basale øvelser er 2 gamle kendinge fra gymnastiktimerne hælspark og høje knæløft. Sørg for at trække benet aktivt op frem for at sparke sjusket bagud. ‘Fodledsjog’, hvor man med små, trippende skridt lander og sætter af på forfoden, er også godt. Vær ved alle øvelserne opmærksom på, at armene kører ‘på skinner’, og at hoften skudt frem, og du løber rankt.

  4. Husk smidigheden. Træner du meget eller arbejder foran et skrivebord hele dagen, bliver kroppen automatisk stiv og ufleksibel. Det påvirker løbestilen. Husk derfor at strække ud. Yoga er et godt værktøj til at bløde de stive muskler op og genvinde smidigheden.

  5. Opmærksomhed, opmærksomhed, opmærksomhed. Når kroppen er træt, vil den forfalde til forkerte bevægelsesmønstre. Fx vil du falde sammen i hoften. Fejlene sker ubevidst. Men hvis du retter op, lige så snart du bliver opmærksom på, at armene begynder at vifte til siden, eller skridtene bliver for lange og tunge, vil kroppen til slut selv tillære de nye, bedre bevægelsesmønstre.

  6. Smid skoene. En ny tendens er, at folk dropper løbeskoene og enten løber i bare tæer eller minimalistiske løbesko uden støddæmpning og støtte. Skoene får dig frem på foden og giver hurtigere skridtafvikling. De er dog belastende for lægmusklen, akillessenen og svangsenen, så gå forsigtigt frem.

  7. Løb meget. Alene det, at kroppen bliver fortrolig med at løbe, er med til at forbedre løbestilen, og jo mere du løber, jo mere vil løbestilen automatisk blive optimeret. Løbetræning fører dog ikke i sig selv til den optimale løbestil. Hvis du allerede træner 2-3 gange om ugen og alligevel laver stilistiske fejl, bliver du nødt til at indtænke coretræning, koordinationsøvelser og bevidsthed omkring løbe- stilen i træningen.

  8. Du er ikke perfekt. Opskriften på den perfekte løbestil findes ikke. Din kropsbygning og din genetik har også betydning for, hvad der er den mest effektive løbestil for dig. Der er dog deciderede fejl, du med sindsro kan rette, ligesom du med det rigtige fokus og målrettet træning hele tiden vil kunne optimere din måde at løbe på.

Find din løbefejl

Download pdf'en og tjek din løbestil. Hvis du finder dine løbefejl, er det nemmere at tilpasse sin løbestil.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: