Kvinde der løber i en  skov.
© iStock

Vrikkende hofter er skyld i løbeskader

Døjer du med skinnebensbetændelse eller løberknæ? Nogle små ændringer af løbestilen kan modvirke typiske skader som disse, viser en undersøgelse.

12. april 2019 af Redaktionen

Vrikkende hofter er skyld i løbeskader

Skinnebensbetændelse, løberknæ og akillessenebetændelse er nogle af de skader, som mange løbere døjer med. Nu viser en undersøgelse, at du med forholdsvis enkle justeringer i dit løb kan minimere risikoen for den slags irriterende overbelastningsskader betydeligt. 

Eksperterne har analyseret løbestilen hos 72 løbere med skader og 36 skadefri løbere for at spore eventuelle forskelle i de to gruppers teknik. Analysen afslørede en række tydelige fællestræk hos løbere, der ofte var plaget af skader. 

Mest udtalt var et såkaldt sidelæns bækkenfald, hvor hoften falder skævt nedad under løbet. Faktisk steg sandsynligheden for at være skadet med hele 80 procent, når hoften faldt én grad mere end gennemsnittet. 

Skadede løbere havde også en tendens til at strække benet og bøje foden for meget under landing og til at læne sig for meget forover. 

Kilde: University of Salford

Har du svage muskler omkring hofte og bæk ken, vil du have svært ved at holde bækkenet stabilt under løbeturen. Her kan styrketræning være et vigtigt våben mod skader. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: