© Colourbox

Løbetip: Allan Zachariasen

Allan Zachariasen er en dansk langdistanceløber fra den gyldne 80’er-generation. Han har vundet flere danske mesterskaber og deltaget i OL i 1984. Vandt Barcelona Maraton i 1983 og 1990. Arbejder i dag som personlig løbecoach.

Begynder Du skal lære at løbe, ligesom du ville lære at spille golf eller tennis. Ellers risikerer du at træne uhensigtsmæssigt og blive skadet. Meld dig ind i en klub, eller alliér dig med en erfaren løber, der kan hjælpe dig med at få styr på din træning. Der findes masser af færdige træningsprogrammer, og mange af dem er o.k., men de er trods alt ikke skræddersyede til dig og det, du kan som løber. Fx om du er vant til at røre dig.

Øvet Træn varieret. Mange løbere er utrygge ved at prøve nyt, men det er netop ved at ændre i træningen, at kroppen konstant bliver udfordret, og formen udvikler sig. Så vær ikke bange for at træne det hele – lige fra lange ture til sprinter, bakkeløb og tekniktræning.

Rutineret Træn specifikt i forhold til det, du gerne vil opnå. Alle vil gerne være hurtigere, men de færreste træner efter det. Hvis du gerne vil løbe 10 km på 45 minutter, duer det ikke, at du uge efter uge løber 4 1.000-meterintervaller på 4 minutter. Du bliver godt nok hurtigere på de 1.000 meter, men det er ikke ret meget værd på en 10-km. Byg i stedet træningen op, så du kommer op på at løbe fx 3 x 2.000 meter i dit ønskede 10-km-tempo – det giver meget mere. Vil du løbe maraton, skal du løbe så meget i dit maratontempo, at tempoet føles ekstremt langsomt.

Personligt Vent med maraton. Der er gået inflation i maraton, og alt for mange løber maraton for tidligt. De får en dårlig oplevelse og slider unødigt på kroppen. Jeg fik selv at vide, at jeg skulle vente 7 år med at løbe maraton. Så længe skal alle ikke vente. Men tag et par år, hvor du først løber nogle 10-km-løb og dernæst nogle halvmaratonløb. Det giver dig en masse praktiske erfaringer med løb og lærer dig, hvordan kroppen reagerer i en konkurrencesituation.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: