© Colourbox

Løbetip: Theo Joosten

Theo Joosten er træner for en lang række af verdens bedste langdistanceløbere. Blandt andre verdensrekordholderen på 5.000 meter og 10.000 meter, Kenenisa Bekele, og den løbende legende Haile Gebrselassie, der har vundet utallige OL- og VM-medaljer og er indehaver af verdensrekorden på maraton med 2:03:59.

Begynder Træn din løbestil. Jeg ved, det virker elitært, men arbejder du med den måde, du løber på, fra starten, kommer du til at løbe mere effektivt og hurtigere og mindsker risikoen for skader senere. Almindelige løbeøvelser som knæløft, hælspark, løbespring, gadedrengehop, baglæns- og sidelænsløb mv. virker fint.

Øvet Leg med farten: Det, der for alvor flytter formen, er højere fart, og det behøver ikke at være strukturerede intervaller. Faktisk anbefaler jeg, at du leger så meget med farten som muligt. Løb, alt hvad du kan, i 15 min., løb stærkt i 10 x 1 min., løb stærkt på bakkerne, eller sprint frem mod næste lygtepæl. Det højintense løb giver bedre kondition, og din evne til at styre tempoet forbedres. Det er guld værd, når du løber konkurrencer, hvor små fartjusteringer op eller ned er forskellen på succes og fiasko.

Rutineret Prioritér dit løb: Vil du være god, kræver det en helhjertet indsats. Løbetræningen skal prioriteres, og du skal være opmærksom på, at du må sige nej til nogle ting. Du kan ikke drikke særlig mange øl i weekenden, og når du skal på ferie, skal du finde et sted, hvor du også kan få trænet. Der er meget snak om, hvorfor afrikanske løbere er så dominerende, men som jeg ser det, er der ingen stor hemmelighed. De prioriterer bare løbet utrolig højt og arbejder ekstremt meget for det.

Personligt Selvom det er ekstremt vigtigt at være ambitiøs omkring sit løb, er det også vigtigt at være sig bevidst, at der er andet i verden end løb. En af de ting, der kendetegner topløbere som Haile, er, at han på én gang brænder helt vildt for at løbe og for at vinde og samtidig brænder for andet end løb. Når han træner, er han ekstremt fokuseret. Men når han er færdig, tænker han ikke på løb. Han er fantastisk god til at slappe af og stresse ned, og det giver ham overskud, når det gælder. Det kan alle lære noget af.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: