© Jakob Helbig

Få en god start med det rette udstyr

Du kan som ny løber ikke undvære et par gode løbesko. Men et par andre ting, kan også være med til at sende dig flyvende fra start.

11. maj 2010

Et par rigtige løbesko er det suverænt vigtigste stykke udstyr, når du skal i gang med at løbe. Køb dem i en specialforretning for løbere, hvor du kan få foretaget en hurtig og gratis løbestilsanalyse, inden du i samråd med deres specialist vælger den rette sko til netop din fod.

Venners, kollegers og alle andres personlige erfaringer med den ene eller anden skomodel kan du desværre ikke bruge til ret meget. Forkerte sko er skyld i mange løbeskader, så vælg ikke bare et par flotte sko, du tilfældigt kommer forbi.

Under testen kan specialisten se, om din fod afvikler isæt og afsæt perfekt hen over midten (neutral løbestil), om den knækker ekstra meget indad (overpronation), eller om den knækker udad (supination). Der findes skotyper, som er specialfremstillet til hver af disse 3 løbestile. Ultralette løbesko eller sko, der skal imitere barfodsløb, er ikke noget for nybegyndere, så køb en god solid løbesko, og vent med at supplere din garderobe med letvægtssko, til du har minimum ½ års erfaring som løber.

Når der igen bliver lidt luft i budgettet, er en tynd, svedtransporterende løbe-T-shirt det næste, du bør gå efter. Den fører varme og sved væk fra kroppen og gør især lidt længere træningsture betydeligt mere behagelige, end hvis du løber rundt i en våd bomuldstrøje. Hvor tætsiddende den skal være, er en smagssag, men tænk på, at stoffet skal have kontakt med huden for at kunne føre sveden væk fra kroppen. Til de kølige, vindomsuste dage vil du også blive glad for en vindtæt og åndbar løbejakke til at trække ud over T-shirten.

På benene vil tights ofte være den mest komfortable løsning, men bryder du dig ikke om det tætsiddende look, er løbeshorts også et godt valg. Så længe du ikke løber maraton, kan du også vælge fodboldshorts, der er længere og uden slids i siden.

Drop hurtigst muligt at løbe i hvide tennissokker af bomuld - efterhånden som du sveder, suger bomulden væsken til sig, bliver tung, sjasket og mister faconen, så de nemmere får en fold, der kan fremprovokere vabler. Vælg i stedet et par svedtransporterende løbesokker.

Til de kølige dage er en vindtæt og åndbar løbejakke også et must, da den hodler kulden uden men samtidig lukker sveden ud.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: