Marathonløbere i flok
Disponer dine kræfter og løb jævnt -

kvinderne har fat i den lange ende viser undersøgelse.

© iStock

Mænd overvuderer egne løbeevner

Når det handler om at disponere kræfterne og løbe jævnt, er kvinderne overlegne, viser stor undersøgelse.

24. marts 2021 af Lasse Lyhne, Jesper U. Larsen, Christian Thestrup og Niels Christian Thalund

Vil du præstere godt og stabilt på maratondistancen, så læg dig bag en kvinde, og lad hende styre tempoet. Kvinder er langt bedre til at disponere kræfterne og løbe jævnt end mænd, viser en stor undersøgelse fra løbesitet RunRepeat. De har kigget på data fra 2.348.505 løbere i de seks store maratonløb Boston, Berlin, Chicago, London, New York og Paris. 

Studiet konkluderer, at mændene nok har hurtigere sluttider, men at de går langt mere ned på sidste halvdel af maratonløbet end kvinderne. Faktisk er kvinder 18,3 pct. bedre til at disponere kræfterne end mænd. Konkret betyder det, at mændene i snit løber 2 timer og 1 minut på første halvdel af deres maraton og 2 timer og 21 minutter på anden.De taber således 20 minutter på de sidste 21,1 km. Kvinderne bruger 2 timer og 21 minutter på første halvdel og 2 timer og 33 minutter på sidste og taber altså kun 12 minutter.

Det passer godt ind i andre undersøgelser, vi har set, og jeg tror, det er udtryk for, at vi mænd tror (for) meget på os selv. Det gør, at vi i højere grad end kvinderne lægger for hårdt ud, siger Jens Jakob Andersen, grundlægger af RunRepeat.

Den gruppe, der i højest grad overvurderer kræfterne, er unge mænd under 19 år. De løber i snit 17,3 pct. langsommere på sidste halvdel. Kvinder i alderen 35-39 år er dem, der disponerer bedst. De løber kun 10 pct. langsommere.


Kilde: runrepeat.com

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilket sundhedsråd har du sværest ved at følge?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: