Asser til CPH Marathon
© Henrik Majdal Kaarsholm

Asser Vittrup Nielsen: "Målet er OL-marathon i 2020"

De fleste, der begynder at løbe, sætter sig som mål at gennemføre et halvmaraton eller løbe en hurtig 5-km - ikke Asser Vittrup Nielsen! Vi har sat ham stævne til en snak om OL-ambitioner og det perfekte løb.

29. maj 2017 af Lasse Lyhne

Asser Vittrup Nielsen

Alder: 28 år.

Bedste tider:

  • 10 km: 32:44.
  • 21,1 km: 1:12:40.
  • 42,2 km: 2:35:50.

Typisk træningsuge: 160-180 km fordelt på ca. 10 løbeture. Ca. 80 pct. (140 km) løbes i meget roligt tempo. Resten løbes hurtigt.

Blog:

  • facebook.com/
  • asserjonnielsen/ 

Jagten på det perfekte løb

Set indefra kan det danske løbemiljø godt virke forsigtigt og defensivt. Står man på startstregen til et større motionsløb, hører man ofte, at folk har været skadede, syge eller ikke fået trænet ordentligt. Mange gør i hvert fald, hvad de kan, for at tale forventningerne ned og undskylde en skuffende præstation på forhånd.

Det gælder ikke Asser Vittrup Nielsen. Den 28-årige fynbo begyndte at løbe i 2013. Da han et år efter meldte ud, at han ville til OL i 2020, fik stort set hele den danske løbeelite energidrikken galt i halsen.

– På det tidspunkt troede jeg virkelig på det. Jeg havde oplevet massiv fremgang, siden jeg begyndte at løbe. Jeg havde skåret over 30 minutter af min maratontid, og jeg blev næsten bedre for hver løbetur, og fortsatte den fremgang, var det jo slet ikke umuligt.

Men jeg sagde det altså også for at ruske lidt op og lave lidt larm i et meget forsigtigt og stille løbemiljø, hvor der ikke er mange, der tør drømme stort. De tør i hvert fald ikke sige det højt. Og så sagde jeg det også for at udfordre mig selv.

Hvordan det?

– Når jeg melder offentligt ud, at jeg vil til OL, og det ikke længere bare er en fræk fantasi i hovedet på mig, så lægger jeg også pres på mig selv. Så er jeg nødt til at investere det, der skal til, i form af tid, træning og vilje, hvis folk skal tage mig seriøst. Det gør det også nemmere at forsvare over for venner og familie, at jeg træner så meget, som jeg gør.

– Samtidig tror jeg da også, at mange ser det som en provokation og finder motivation i det. De træner måske lige lidt mere og bider tænderne lidt hårdere sammen for at sige, at de har slået ham ‘OL-håbet’ Asser. Det synes jeg sådan set er meget fedt, hvis min udmelding kan have den effekt.

Men er OL ikke overambitiøst? Du skal vel skære ca. 20 min. af din nuværende maratontid?

– Jeg tror, den største fejl, man kan begå, er ikke at sigte højt nok. Det er så let at sætte barren et sted, hvor man ved, at man kan springe over den, og så klappe sig selv på skulderen bagefter. Men det er altså ikke en tilgang, der rykker grænser. Hvis man vil være en god løber, har man kun relativt få år til at blive det, og jeg synes, jeg skylder mig selv og min familie at give det forsøg min fulde opmærksomhed. Jeg er generelt ikke bange for nederlag, men mere bange for at ikke at nå mit potentiale. Men i virkeligheden handler mit projekt også mere om at løbe det perfekte løb, hvor alting spiller, og jeg har ydet mit allerbedste både op til og under løbet. Det er den følelse, jeg sigter efter. Hvilken tid jeg løber, og hvilken placering jeg får, er ikke så vigtigt.

Hvad med modgang? Du slår stort brød op, hvad hvis du bliver syg eller skadet.

– I 2014 var jeg i Bolivia. Her lavede jeg ikke andet end at ar­bej­de og træne – op mod 200 km om ugen. Jeg levede lidt i en boble og trænede for meget. Og da jeg kom hjem igen i 2015, var jeg overtrænet. 2015 var derfor et hårdt år for mig med skader og svig­ten­de form. Men det var også et vigtigt år, for jeg blev klogere på, hvad jeg kan holde til, og jeg fik bevist for mig selv, at jeg godt gider træne, selvom jeg er skadet. Det er nemt nok at finde motivationen, når der er fremgang. Men det er, når der er modgang, at man virkelig mærker, hvor stærkt man brænder for noget.

Og hvad nu, hvis du ikke når til OL i 2020?

– Så prøver jeg i 2024! Eller ... OL er målet, der giver mig energi til at fokusere på processen. Men det er processen, det handler om. 

Jagter du også den perfekte løbeoplevelse?

Helt unikt kan du LIGE NU få det internationalt roste SHFT løbecoach-system sammen med 12 nr. af Aktiv Træning for kun 599 kr (normalpris for SHFT system: 1.199 kr.). Optimer skridtlængde, Ground contact time, landingsvinkel mm., mens du løber. SHFT laver 12.000 målinger i sekundet og SHFT-stemmen guider dig live i dine hovedtelefoner. Klik her for at komme til tilbud.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: